Gdy przyroda rządziła światem i stołem - "Chłopi" Reymonta świetnie pokazują, jak wygląda cykl życia. Dawniej człowiek żył zgodnie z rytmem przyrody - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury żywieniowej. Na Czwórkowej antenie przypomina dawne świąteczne zwyczaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska Wielkanoc święta STYL ŻYCIA
Czy kupuję za dużo jedzenia, które się marnuje? Wielu wolontariuszy w całej Polsce będzie zbierać produkty żywnościowe, które zostały w domu po świętach. Jedzenie trafi do bezdomnych. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo jedzenie banki żywność pomoc Kuba Strzyczkowski Andrzej Faliński
Sztuka mówienia o jedzeniu Niedziela Wielkanocna to dzień, w którym sprawy ducha spotykają się ze sprawami ciała. Kończy się post. Śniadanie wielkanocne to okazja, żeby rozmawiać: przy jedzeniu, ale i o jedzeniu. Zobacz więcej na temat: Trójka Marek Kochan Jerzy Bralczyk jedzenie język polski Wielkanoc
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria kuchnia polska tradycja STYL ŻYCIA
Trenujesz? Dopasuj dietę do swoich potrzeb W świąteczny poranek spotkaliśmy się z Jagodą Podkowską, autorką książki dla sportowców - "Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza". Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Galus bieganie jedzenie dieta
Jak zachować umiar przy świątecznym stole? Tradycyjne polskie święta to zazwyczaj długie godziny spędzone z rodziną przy suto zastawionym stole. Jak oprzeć się pokusie i nie zjeść za dużo? I czy da się "odchudzić" wielkanocne menu? Zobacz więcej na temat: zdrowie Wielkanoc jedzenie Artur Wolski
Wielkanoc u Rejmonta i Rybkowskiego "Chłopi" w reżyserii Jana Rybkowskiego, zarówno w wersji serialowej jak i filmowej, ukazują obrzęd Wielkanocy. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Wielkanocna akcja „Podziel się posiłkiem z bezdomnymi” W Wielkanoc po raz szósty odbędzie się akcja „Podziel się posiłkiem z bezdomnymi”. Od niedzieli do środy w całej Polsce będzie można zgłosić, że zostało nam jedzenie po świętach, a wolontariusze przyjadą i zawiozą je do lokalnych jadłodajni dla bezdomnych. W Polskim Radiu 24 mówiła o tym pomysłodawczyni akcji Maria Skołożyńska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 bezdomność społeczeństwo Wielkanoc akcja charytatywna jedzenie
Śniadanie powinno być pożywne i gorące - W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA zdrowie i dieta śniadanie jedzenie
Trzewia to nasz drugi mózg? - Z różnego rodzaju badań wynika, że jeżeli mamy bardzo mocno zaburzoną florę jelitową, to nasz nastrój może być obniżony. Co ciekawe, bardzo często u osób, które mają zdiagnozowaną depresję kliniczną stosuje się suplementację probiotykami, żeby usprawnić funkcjonowanie jelit - mówiła psychodietetyczka Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA
Na świecie głoduje 815 milionów ludzi Ciężkie niedożywienie i głód to na świecie narastający problem - czytamy w raporcie UE i ONZ. Wynika z niego, że zjawisko głodu rozszerza się, a jedną z przyczyn są klęski żywiołowe wywołane zmianami klimatycznymi. Zobacz więcej na temat: ONZ jedzenie Unia Europejska
Jak smakuje kuchnia staropolska? – Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie i dieta STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne przepisy kuchnia polska
Tort z wątróbki, czyli walka z marnowaniem jedzenia Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie gotowanie żywność
Gotuję. Nie marnuję Co trzeci Polak kupuje więcej żywności niż jest w stanie zjeść, a to przekłada się na fakt, że w polskich domach marnują się ogromne ilości jedzenia. Zobacz więcej na temat: zakupy jedzenie
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Monika Kucia żywność KULTURA
Jak walczyć z marnowaniem żywności? Senat zaczyna prace Po półtorarocznej pracy w komisjach pod obrady Senatu trafił wreszcie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje on m.in. wprowadzenie obowiązku przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym przez wielkopowierzchniowe sklepy i wydłużenie tak zwanej daty minimalnej trwałości dla takich produktów. Duże sklepy miałyby też wnosić opłaty za odpady żywnościowe, z których finansowe będą na przykład kampanie edukacyjne. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie pieczywo
Malka Kafka o wadze wspólnych posiłków Malka Kafka jest restauratorką, która w swojej kuchni pokazuje swoja fascynację aromatami ziół. Niedawno ukazała się jej książka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie STYL ŻYCIA KSIĄŻKA restauracja
Jedzenie bio i eko – przepis na zdrowie czy chwyt marketingowy? Według badań Polacy są gotowi płacić więcej za żywność dobrej jakości. Przeszukujemy internet w celu ustalenia źródeł pochodzenia naszych produktów i częściej niż wielu innych Europejczyków czytamy informacje zawarte na etykietach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan zdrowe odżywianie zdrowie jedzenie ekologia certyfikat żywność