Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą? Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat. Zobacz więcej na temat: mięso Parlament Europejski przepisy jedzenie dieta
Parlament Europejski przeciwko wegańskim kiełbasom W głosowaniu Parlament Europejski opowiedział się za tym, by wprowadzić zakaz używania określeń "stek" czy "kiełbasa" wobec produktów wegańskich i wegetariańskich. Nie oznacza to jednak wejścia w życie takiego zakazu. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Parlament Europejski mięso żywność konsument
To koniec wege burgerów? Politycy zdecydowali Parlament Europejski przeciwny takim określeniom jak wegetariańskie burgery, wegańskie kiełbasy, czy roślinne steki. Deputowani, w środowym głosowaniu na sesji w Strasburgu, opowiedzieli się za zakazem stosowania mięsnych określeń w odniesieniu do żywności roślinnej. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Parlament Europejski jedzenie weganizm mięso
Pyrówka, gyros i burger. Polacy rewolucjonizują rynek wegański - Konsumenci mają różne powody, aby przejść na wegetarianizm lub ograniczenie spożycia mięsa. Jedni to robią z przyczyn zdrowotnych, drudzy z powodu etyki, bo wiedzą że mięso na talerzu, oznacza cierpienie zwierząt. A jeszcze inni szukają nowych smaków, w tym potraw bezmięsnych. A w produkcji żywności wegańskiej Polska jest europejskim liderem - powiedział w Polskim Radiu 24 Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności z Uniwersytetu im. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego w Krakowie. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 ekologia mięso weganizm Marta Hoppe
"Skrzydełka" tylko z mięsa? KE chce zakazać "żeberek" z tofu i "wołowiny" z jackfruita Komisja Europejska chce zakazać używania 29 nazw takich jak "wołowina", "skrzydełka" czy "żeberka" w odniesieniu do roślinnych zamienników mięsa. Według KE, działania te mają zapewnić większą przejrzystość i chronić kulturowe znaczenie mięsa w Europie. Jednocześnie wywołują one kontrowersje wśród producentów i zwolenników diety roślinnej. Zobacz więcej na temat: Komisja Europejska mięso Ewa Wasążnik
19. Ogólnopolski Tydzień Wege. "Zmiana wyborów żywieniowych wpływa na nasze zdrowie" "Zdrowie na talerzu", "Roślinna moc w sporcie" i "Grillowanie na weganie" - między innymi takie spotkania znalazły się w programie 19. Wege Tygodnia. Wydarzenia towarzyszące tej inicjatywie odbywają się w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie czy Piotrkowie Trybunalskim. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo diety owoce warzywa zdrowie zdrowie i dieta
Dzień bez Mięsa: Jak zmienia się podejście Polaków do diety roślinnej? 20 marca obchodzimy Dzień bez Mięsa, święto, które ma na celu promowanie diety roślinnej i zwrócenie uwagi na alternatywy dla mięsa. O tym, jak Polacy podchodzą do diety bezmięsnej, opowiadają Rafał Czech i Igor Sadurski, założyciele popularnego profilu na Instagramie "Bezmięsny Mięsny". Zobacz więcej na temat: weganizm Dzień Bez Mięsa Damian Sikorski Czwórka Bezmięsny Mięsny Zobacz także
Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa. Zobacz więcej na temat: POLSKA Warszawa weganizm dieta zdrowie żywność kuchnia polska
Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie obiad gotowanie dieta STYL ŻYCIA kuchnie świata Zobacz także
Veganuary, czyli styczeń w wersji vege Akcja Veganuary zachęca się do tego, żeby w pierwszym miesiącu nowego roku przejść na bezmięsną dietę. Jak na organizm wpływa brak mięsa przez miesiąc? Jakie korzyści ma z tego nasza planeta? Na te pytania odpowiedziała Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Weronika Puszkar Marta Hoppe jedzenie żywność weganizm Karolina Centkowska
Stek może być bezmięsny. TSUE rozstrzygnął spór Trybunał Sprawiedliwości UE postanowił, że państwa członkowskie nie mogą zabraniać producentom żywności określania produktów wegańskich czy wegetariańskich terminami mięsnymi takimi jak "burger", "stek" czy "kiełbasa". Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT Trybunał Sprawiedliwości UE Francja stek
Weganizm pomaga ratować środowisko. "Ma też głęboki sens zdrowotny" - Odchodzenie od mięsa ma głęboki sens zdrowotny, środowiskowy i etyczny. To musi być głęboko przemyślana decyzja - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Kulik, psycholog i aktywista ekologiczny w audycji "Zmiana klimatu". Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 Marta Hoppe ekologia żywność
Dieta sportowców. Co jeść, żeby zwyciężać? Czy mięso jest niezbędne sportowcom i co jedzą piłkarze po meczu? Czy zwycięstwo zależy od diety? Z czego składało się menu starożytnych gladiatorów? O tym rozmawialiśmy w "Męskim gotowaniu". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta aktywność fizyczna STYL ŻYCIA zdrowie gotowanie Jeremi Angowski
POLSKIE RADIO 24 Weganizm. "Dieta roślinna obniża emisję gazów cieplarnianych i ogranicza cierpienie zwierząt" - Przejście na dietę roślinną obniżyłoby emisję gazów, to byłoby pomocne dla klimatu. Dziś bardzo mało mówi się o cierpieniu zwierząt hodowlanych, które idą na rzeź - mówił w Polskim Radiu 24 Szymon Bujalski, dziennikarz dla klimatu. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zwierzęta klimat ekologia weganizm
Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Kuchnia roślina - cały świat lubi to! O poranku ruszamy w kulinarny świat. Naszym przewodnikiem po nim będzie Dorota Jaworska, autorka książki "Roślinne kuchnie świata". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie MUZYKA
Tydzień Vege - 18 lat promocji kuchni wege w Polsce Tydzień Vege to wydarzenie, które w tym roku osiąga pełnoletniość. Jest najstarszą i największą imprezą promującą kuchnię roślinną w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska weganizm Sandra Marciniak dieta zdrowie
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski