Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie warzywa kuchnia wegetariańska szparagi
W oczekiwaniu na nowalijki - Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie rośliny warzywa kuchnia wegetariańska Grzegorz Łapanowski
Brukiew wraca do łask szefów kuchni Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa kuchnia wegetariańska gotowanie
Bezglutenowa Wielkanoc, czyli aquafaba zamiast jajek - W wegańskiej kuchni woda spod cieciorki, czyli aquafaba, jest absolutną gwiazdą. Zachowuje się podobnie do białka kurzego jajka. Ubija się na pianę i można z niej robić pyszne bezy - tłumaczy Weronika Madejska, autorka książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta bezglutenowa dieta Wielkanoc kuchnia kuchnia wegetariańska STYL ŻYCIA Aleksandra Jasińska Karina Terzoni książki
Szybki i łatwy przepis na wegański przysmak Tym razem mamy lekką i wegańską propozycję ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka kuchnia wegetariańska wypieki słodycze przepisy kulinarne zdrowe odżywianie
Dlaczego warto poznać się z topinamburem? Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia wegetariańska warzywa
Prawdziwy włoski smak. Przepis na lekką sałatkę Inspiracją do przepisu, który w tym odcinku audycji "A nuż, widelec" zdradza szefowa kuchni Flawia Borawska, była klasyczna włoska salatka z koprem włoskim i czerwonymi pomarańczami. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska przyprawy gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Pierwsze promienie wiosny na talerzu Czasami do zwyczajnej zupy wystarczy dodać kilka liści limonki lub trawę cytrynową, by uczynić nasze danie wyjątkowym. Dziś zdradzamy, jak w prosty sposób sprawić, by wiosna zawitała do naszego jadłospisu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska przyprawy gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Zdrowa słodycz w czystej postaci Ciasto czekoladowe z gruszkami, pomimo dość kalorycznie brzmiącej nazwy, może być lekkim przysmakiem, wartym polecenia nawet w czasie postu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka wypieki przepisy kulinarne kuchnia wegetariańska zdrowe odżywianie
Przepis na frytki idealne Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa gotowanie kuchnia wegetariańska ziemniaki STYL ŻYCIA jedzenie
Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę Większość osób nie znosi tego warzywa ze względu na charakterystyczny goryczkowaty smak. W niektórych przypadkach jest lubiana i przyrządzana z wyjątkową pieczołowitością. Jak zatem polubić brukselkę i pamiętać o niej w czasie kuchennych rewolucji? Zobacz więcej na temat: Trójka gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska warzywa STYL ŻYCIA przepisy kulinarne zdrowie i dieta
Właśnie za to lubimy blogi kulinarne - Blog jest serialem. Przyzwyczajamy się do autorów, to pewien rodzaj przywiązania czy przyjaźni - mówi o blogach kulinarnych dziennikarka i pisarka Agnieszka Drotkiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa zdrowie gotowanie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Rozgrzewające i energetyczne dania na zimę - Używam teraz dużo porów, buraków, ziemniaków i dyń - poleca znawczyni zielonej kuchni Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa zdrowie gotowanie zima kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia – To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots". Zobacz więcej na temat: kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne zdrowe odżywianie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA
Marcin Kuc: najlepsze jedzenie jest mięsem - Mięso to życie. Bez niego moje wyglądałoby bardzo kiepsko - mówi autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni". - Próbowałem weganizmu przez kilka dni, odciąłem wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia wegetariańska Mariusz Infulecki
"Jaja w kuchni" kontra dieta wegańska Marcin Kuc autor bloga kulinarnego "Jaja w Kuchni" opowie o swoim eksperymencie z dietą wegańską. Jak się po niej czuł? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kuchnia wegetariańska kulinaria youtube zdrowie
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne przetwory Trójka warzywa
Kurczak czy brokuł? Batalia u Filipa Chajzera W kolejnej audycji z cyklu "Piątek, Piąteczek, Piątunio" Filip Chajzer, jego reporterzy i goście audycji stoczyli wielką batalię o to, co powinniśmy jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Filip Chajzer jedzenie kuchnia kuchnia wegetariańska