Sałatka COBB - przepis na to danie znajdziesz w jego nazwie Amerykanie lubią ułatwiać sobie życie. Jednym z dowodów jest sałatka z Hollywood. Wystarczy, że zapamięta się zwrot "eat COBB" i przepis na to danie zostaje w głowie na zawsze. Zobacz więcej na temat: Czwórka sałatka z kurczakiem STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik sałatki
Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO Francuska bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Wypiek okazał się być ważniejszym symbolem kraju niż chociażby dachy Paryża i festiwal wina w Arbois. Decyzję o wpisaniu bagietek na listę z radością przyjęli zwłaszcza francuscy piekarze, których ubywa z każdym rokiem. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Piotr Łodej Aleksander Ziemiańczyk Francja bagietka UNESCO
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik kuchnia francuska
Ateny - kulinarna podróż przez miasto bogów Czy kuchnia Aten jest osmańska? Co pozostało w niej z antycznej Grecji? Jak przyrządzić ośmiornicę bez wody? Gościem "Drogi przez mąkę" był Bartek Kieżun – autor książki "Ateny do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Ateny Grecja kuchnia grecka książki literatura podróże
Tomasz Strzelczyk z kolejną częścią "Oddasz fartucha". Czas na "Dokładkę" "Oddasz fartucha. Dokładka" to kolejna część kulinarnej podróży Tomasza Strzelczyka. - W moich przepisach stawiam na prostotę i jednocześnie tradycję polskiej kuchni - podkreślał gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński
Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: warzywa kiszenie kapusty kiszenie ogórków dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wielkie Księstwo Litewskie Łukasz Modelski Dwójka
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz gotowanie jedzenie
Pyszne śniadanie i wyprawa do Ostrawy - zacznij z nami piątek W programie sprawdzimy, jak przygotować zapiekane jajka i odwiedzimy Ostrawę, w której można nie tylko zwiedzać zabytki, ale także najlepsze imprezownie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Wspólne gotowanie. Sposób na świętowanie odzyskania niepodległości Święto Niepodległości niektórym kojarzy się ze smakiem rogali z białym makiem, innym - ze smakiem gęsiny i pieczonych jabłek. Wspólne przyrządzanie potraw sprzed lat w gronie najbliższych to jeden ze sposobów na świętowanie 11 listopada. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Marta Hoppe gotowanie tradycja
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA kuchnia Mateusz Kulik
Sabih. Jak zrobić kanapkę po izraelsku? Sabih to izraelska kanapka, w której najważniejszym składnikiem, jest grillowany bakłażan. Sprawdzimy, jak przygotować ją samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Tajemnice norweskiej kuchni Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy? Zobacz więcej na temat: gotowanie Norwegia kuchnia Łukasz Modelski Dwójka
Złota owsianka podbija sieć. "Idealne śniadanie na jesienny czas" Aby uzyskać taką potrawę wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Sprawdzamy jak smakuje "złota owsianka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik gotowanie kuchnia
Z górnej półki na każdy stół. Historia masła orzechowego Masło orzechowe przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością. To produkt "wielofunkcyjny". Można je dodać do naleśników, kanapek, a nawet jagnięciny, albo wyprodukować z niego… sztuczne diamenty. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie Mateusz Kulik
Peanut butter and jelly sandwich. Jak zrobić amerykański przysmak? Peanut butter and jelly sandwich to po prostu kanapka z chleba z masłem orzechowym i dżemem. W programie sprawdzimy, o czym warto pamiętać, robiąc ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Elotes. Przyrządzamy kukurydzę po meksykańsku Elotes gotowane bądź grillowane słodkie kolby kukurydzy, które podaje się z odrobiną masła, oblepione warstwą majonezu, wiórków sera, płatków chili i soku z limonki. To tradycyjne meksykańskie danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik Meksyk
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie