To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia włoska Mateusz Kulik
Karol Okrasa o smakach, które wspomina z utęsknieniem Czym pachną Święta? Herbatą, Kawą, piernikami, ciastem? Na pewno różnie dla każdego z nas. Bo ile domów, tyle w nich zapachów. Ale Kamilowi Okrasie zapach tych zimowych Świąt kojarzy się z latem i z intensywnym zapachem owocu, jaki dawno temu dzieci dostawały tylko pod choinkę. Co to za zapach? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy Martyny Chuderskiej z Karolem Okrasą. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ Ryba z makiem
"Buon Natale" - czyli życzenia "Wesołych Świąt" po włosku - We Włoszech smakowanie potraw w gronie najbliższych jest niezwykle istotne. To silne poczucie więzi widać z okazji świąt i w innych wyjątkowych momentach - mówiła Magdalena Wolińska-Riedi, która jest dziennikarzem i korespondentem TVP z Watykanu. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta Boże Narodzenie gotowanie Jakub Jamrozek
Na ratunek żywności. Jak nie zmarnować jedzenia w święta? Temat niemarnowania jedzenia powraca co roku w kontekście świąt, bo często po kolacji wigilijnej mamy nie tylko pełne brzuchy, ale i kosze na śmieci. Są sposoby by to zmienić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie święta
Sekrety zup, które nas odchudzają - Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Marta Hoppe święta dieta zdrowie
Cynamonowe bułeczki, Piza i festiwal w Żukowie. Zacznij z nami dzień W wielu domach na całym świecie Boże Narodzenie pachnie cynamonem. Dlatego tuż przed Wigilią zaserwujemy Wam cinnamon rolls. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże
Piernik - luksusowy smak i zapach świąt Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta są tuż, tuż. Piernik to nieodłączny ich element - pojawia się jako ciasto na stole i jako ozdoba na bożonarodzeniowym drzewku, a kiedyś przynoszony był także w prezencie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie tradycja święta Piotr Firan Weronika Puszkar
"Ryba z makiem, czyli święta ze smakiem". Zabawa kulinarna w PR Dzieciom "Ryba z makiem, czyli święta ze smakiem" to propozycja stacji, w której całe rodziny w okresie przedświątecznym miały okazję wcielić się w detektywa, próbując odgadnąć nazwę prezentowanej potrawy. Zaś w czasie świąt na antenie stacji nie mogło zabraknąć smaków dzieciństwa wspominanych przez znanych i lubianych. Opowieści te można było usłyszeć w grudniu i na początku stycznia 2022 roku. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie radio dla dzieci
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
O fenomenie pierników Gościem przedświątecznej "Drogi przez mąkę" była Anna Kornelia Jędrzejewska - blogerka, piernikarka, kustosz Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy i współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika. Zobacz więcej na temat: pierniki Dwójka Łukasz Modelski
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia
Małgorzata Raducha poleca struclę z makiem Zaczęliśmy ten przedświąteczny tydzień kulinarny od czegoś prostego, choć pracochłonnego – od uszek. To dzisiaj coś z pozoru skomplikowanego, ale zawsze wychodzącego spod ręki gospodyni jako ozdoba świątecznego stołu... strucla z makiem, który jest jednym z symboli nadchodzących Świąt. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia święta
Poranne spotkanie pod hasłem "Oczekiwanie" Teraz czekamy na święta i wszystko co się z nimi wiąże, ale prawie codziennie na coś się czeka. Na koniec lekcji, albo początek wakacji. Czekamy na powrót mamy i taty z pracy, wizytę ulubionej cioci, wyjście do kina, spotkanie z przyjacielem, czekamy na śnieg, a potem na wiosnę. Ciekawe, czy lubicie czekać? Zobacz więcej na temat: Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci radio dla rodziców
Świąteczne pierniczki według przepisu Małgorzaty Raduchy Nie ma nic bardziej magicznego i jednocześnie radosnego niż rodzinne pieczenie pierniczków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Rozgrzewający rosół... z kaczki Ach, babciny rosół, który nie tylko rozgrzewał, ale i poprawiał humor. A może by tak zrobić taki wyjątkowy świąteczny z kaczki? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Wigilijna zupa grzybowa Wczoraj były uszka, a dzisiaj coś, do czego resztki po lepieniu uszek bardzo się przydadzą – jeśli mają Państwo skrawki ciasta z lepienia uszek – proszę z nich skroić gruby makaron do zupy, a jeśli została woda z moczenia grzybów – to albo do zupy, albo postnej kapusty będzie jak znalazł. A przepis na grzybową zupę jest o wiele mniej pracochłonny, niż sposób przygotowania uszek. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Maleńkie i mięciutkie. Wigilijne uszka według Małgorzaty Raduchy Uszka to naprawdę nic trudnego, są jednak pracochłonne; robienie uszek ma w sobie pewien wymiar medytacji: trzeba siekać, wałkować, wycinać i lepić, a to trwa i wymaga uwagi, żeby przypadkiem grzyby nie były posiekane zbyt grubo albo żeby ciasto nie było za suche. Oto dowód, że na niemal 2 tygodnie przed świętami wciąż można coś zrobić, tak by przed Wigilią nie mieć nawału zajęć. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
"Pięć stron Polski". Nowy cykl audycji kulinarnych w Jedynce Przedświąteczny odcinek kulinarny - czyli regionalne przepisy tradycyjnych dań dla każdego: od barszczu z kaczki po kakaową struclę z makiem; wszystko aromatyczne, ze świeżych produktów, które od wieków stanowią kulinarne dziedzictwo Polski: mak, suszone grzyby, drób… Od wytrwanego po słodkie, od gotowanego po pieczone, zawsze proste dzięki naszym radom i recepturom. Zobacz więcej na temat: gotowanie święta