"Zapraszamy do stołu". Pasztet warzywny Wielkanocny stół jest pełen smakołyków. Wśród nich może się znaleźć także pasztet, ale przygotowany tym razem z warzyw. Najczęściej do jego przygotowania używana jest fasola, soczewica lub ciecierzyca, ale możliwości jest mnóstwo. Przygotujmy razem przepyszny i szybki pasztet warzywny! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Wielkanoc wege. Babki kokosowe, majonez z ziemniaka i jaja z tofu Podczas Bożego Narodzenia jemy mniej mięsa niż na Wielkanoc. - Te święta kojarzą się głównie z produktami pochodzenia zwierzęcego. Jemy jajka, wędliny i mięsa. Ale wegańska Wielkanoc to nie jest nic skomplikowanego - mówi Paweł Ochman z bloga Weganon.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Wielkanoc Mateusz Kulik dieta zdrowie
Wege-Wielkanoc. Jak smakuje baba kokosowa? Każde święta mają własną tradycję kulinarną. ale w ostatnich czasach jest ona modyfikowana na przykład na potrzeby osób, które nie jedzą mięsa. Jak smakuje Wielkanoc w wersji wegańskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Wielkanoc
Ukraińskie smaki w zamian za datek. E-book z przepisami Pewnej niedzieli przed kościołem w Łańcucie, na Podkarpaciu, stanęły kwestujące uchodźczynie z Ukrainy, które za datek na rzecz rodaków w ogarniętym wojną kraju dawały słoik z ugotowanym przez siebie barszczem. Akcja z powodzeniem trwała przez następne tygodnie, a jej upamiętnieniem jest kulinarny e-book z ukraińskimi przepisami. Zebrane dzięki niemu fundusze również zostaną przekazane na wsparcie poszkodowanych przez wojnę na Ukrainie. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Miara Ukraina kuchnia wojna na Ukrainie uchodźcy podkarpackie Łańcut pomoc Trójka Ukraina
"Zapraszamy do stołu". Tort kokosowy cz. 2 Dzisiaj dalszy ciąg wskazówek, jak przyrządzić pyszny tort kokosowy! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Quesadilla - jak przygotować ją we własnym domu? Quesadilla to jedno z najbardziej znanych dań meksykańskiej kuchni. - Queso, czyli ser, plus tortilla - równa się quesadilla - mówi w Czwórce Marieta Marecka, autorka książek i programu kulinarnego. - Dość szybko można ją przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie przepisy kuchnia meksykańska przepisy kulinarne Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Tort kokosowy Polskie Radio Dzieciom świętuje 7. urodziny! W urodzinowy weekend nie mogło zabraknąć urodzinowego tortu - a w tym roku będzie to tort kokosowy! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
"Zapraszamy do stołu". Ciasteczka owsiane Dzisiaj dowiemy się, jak zrobić błyskawiczne ciasteczka owsiane z ziarnami. Potrzebne będą płatki owsiane, mąką, cukier, proszek do pieczenia i ziarna np. słonecznika lub dyni. Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Barszcz ukraiński - historia narodowej potrawy Ukrainy - Jednego przepisu na barszcz ukraiński nie ma, a żeby powiedzieć o wszystkich wariantach, trzeba byłoby spędzić kilka dni - mówi w Czwórce Ihor Lylo, historyk z Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki we Lwowie i dyrektor Instytutu Kuchni Galicyjskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Ukraina przepisy kulinarne Mateusz Kulik pierogi ruskie
Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: przyprawy gotowanie Dwójka Łukasz Modelski
Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw. Zobacz więcej na temat: muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska kuchnia jedzenie gotowanie Warszawa
Aromatyczny gulasz - jak przyrządzić przysmak węgierskiej kuchni? Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Rozgrzewa i zastępuje dwudaniowy obiad, ale przygotowywany i podawany jest w kociołku, jako danie jednogarnkowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gulasz gotowanie hobby Mateusz Kulik Węgry
"Zapraszamy do stołu". Gofry owsiane i ciasteczka z jagodami Dziś przepis na gofry z płatków owsianych. Dodatki do nich to Wasz wybór, mogą to być na przykład owoce, które lubicie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
"Zapraszamy do stołu". Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą Dzisiaj poznamy kolejny słodki przepis! Tym razem na ciastka z masłem orzechowym i czekoladą - kruche i lekkie z kawałkami orzechów i czekolady.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Fettucine Alfredo. Jak przygotować to samodzielnie w domu? Masło i starty parmezan - tylko tyle potrzeba, żeby stworzyć sos Alfredo. Do tego makaron i mamy gotowe danie. W czym leży sekret smaku tego legendarnego sosu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia gotowanie Mateusz Kulik Włochy
Jak smakuje "prawdziwy" ser i ile kosztuje najdroższy? - Ser jest drogowskazem w podróżach kulinarnych, pozwala odkryć nieznane miejsca i poznać ciekawych ludzi z różnych stron świata - opowiadają Carolina Pietyra i Kamil Wernicki, autorzy książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA książki Kamil Jasieński
Kulinarne protesty przeciw wojnie są potrzebne. Róbmy to mądrze Polacy tłumnie bojkotują nazwę "pierogi ruskie". Zostawiają negatywne komentarze na stronach rosyjskich restauracji. Sylwia Majcher autorka książek kulinarnych podpowiada, jak robić to mądrze i wyjaśnia, że "pieróg ruski" jest "pierogiem polskim". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński pierogi pierogi ruskie Czwórka Ukraina
Mięso z probówki czy jedzenie owadów - co nas czeka? Ekolodzy alarmują, że z niektórych rodzajów mięsa będziemy musieli w ciągu kilku lat zrezygnować. Ich produkcja jest zbyt szkodliwa dla środowiska. Ci, którzy już dziś nie jedzą mięsa, przyczyniają się m.in. do ograniczenia emisji dwutlenku węgla. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz ekologia zdrowie