Polskie Radio
Section05

moda

30 młodych projektantów walczy o półfinał konkursu Fashion Designer Awards

Jurorzy konkursu m.in.: Marieta Żukowska, Gosia Baczyńska, Macademian Girl, Joanna Horodyńska, Tomasz Ossoliński, Karolina Gorczyca, Agnieszka Maciejak, Mikołaj Komar, Maryna Tomaszewska z ogromną ciekawością oglądali i selekcjonowali nadesłane prace. Zgłoszenia nadeszły, z całej Polski, , od Zakopanego aż po Szczecin, a także spoza naszego kraju, m.in Chin, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Niemiec. Po raz pierwszy w historii FDA w TOP30 jest aż 6 mężczyzn, 1 duet też męski i 23 kobiety.  
Zobacz więcej na temat: 

Bale, reduty, maskarady. "Okazja, żeby potańczyć i znaleźć męża"

- W XVIII-XIX wieku poznawanie nowych osób było bardzo ograniczone ze względu na etykietę i konwenanse, których należało się trzymać. Bale karnawałowe były więc okazją do nawiązywania nowych kontaktów oraz do szukania męża - opowiada Mariola Sztorc - blogerka i członek Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej i Kostiumingu "Krynolina".  
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA rozrywka historia Polski

Piotr Czarnecki: pierwsze perfumy zrobiłem z płynu do mycia naczyń

- Przed zajęciami z tańca, na których miałem uczyć tanga argentyńskiego, przygotowałem zapach, który miał moich kursantów wprowadzić w latynoski klimat. Zmieszałem aromat cygara, whisky i kawy, dodałem piżmo i przyprawy. Wystarczył kwadrans, a efekt mnie samego zaskoczył - opowiada Piotr Czarnecki - instruktor tańca, kreator perfum.   
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA trendy hobby uroda perfumy Ula Kaczyńska Katarzyna Cygler

Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem

Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu.
Zobacz więcej na temat:  żywność jedzenie gotowanie dieta