Rynek kawy w Polsce wart jest ponad 5,3 mld zł Jak wynika z danych Euromonitora, w 2015 roku polski rynek kawy osiągnął wartość ponad 5,35 mld zł i od kilku lat rośnie o kilka procent rocznie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo kawa Elżbieta Mamos
Zdrowsza czekolada? Zamiast cukru ekstrakt z grzybów - Inni producenci dodają cukier, tłuszcze, masło kakaowe, a my używamy specjalnego składnika, który nazywamy "czystym smakiem" - powiedział Josh Hahn, menadżer działu marketingu MycoTechnology, firmy produkującej żywność. Zobacz więcej na temat: Ameryka Północna czekolada USA
Od 2017 r. ruszy rolniczy handel detaliczny Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Zobacz więcej na temat: handel rolnictwo
Zapowiada się rekordowy eksport żywności 11,5 mld euro wyniosła wartość eksportu produktów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu – poinformował w poniedziałek w Poznaniu minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Według resortu, w tym roku Polska wyeksportuje więcej produktów i za większe pieniądze niż w 2015 r. Zobacz więcej na temat: eksport rolnictwo
Powstanie jedna inspekcja kontrolująca żywność Od 2018 roku będzie funkcjonowała jedna państwowa agencja do spraw bezpieczeństwa żywności. Obecny system jest bardzo rozproszony, wykonuje go pięć instytucji kontrolnych. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Aleksandra Tycner
Akcja "Podziel się posiłkiem". Zbiórka żywności w sklepach Makaron, olej, konserwy, dżemy czy płatki śniadaniowe - m.in. takie produkty można przekazać potrzebującym podczas akcji "Podziel się posiłkiem". Zobacz więcej na temat: pomoc
Fast foody, które stają się dziełem sztuki Są obecne w galeriach handlowych, ale wkraczają też do galerii sztuki. Wysokokaloryczne, niezdrowe fast foody stają się... atrakcją dla turystów. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r. - informuje resort rolnictwa w środowym komunikacie. Zobacz więcej na temat:
Czy pieczywo mrożone jest zdrowe? Chleb to jeden z podstawowych składników naszej diety. W Polsce istnieje tradycja wypiekania chleba na zakwasie z pełnoziarnistej mąki. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Paulina Kozion Robert Kantereit Trójka
Konserwanty i dodatki do żywności – które grożą zdrowiu? Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków. Zobacz więcej na temat: jedzenie STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Produkty ekologiczne są słabo oznaczone Idealnie nie jest, ale źle też nie - na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Inspekcja Handlowa skontrolowała produkty ekologiczne pochodzące z Unii Europejskiej i państw trzecich. Zobacz więcej na temat: ekologia
Produkty ekologiczne: co warto wiedzieć? Ekologia, żywność ekologiczna - to pojęcia, które w ostatnich latach są modne i utożsamiane ze zdrowym stylem życia. Zobacz więcej na temat: ekologia
Fundusze UE wspierają rynek żywności ekologicznej Od 10 do nawet 30 procent w skali roku rośnie rynek żywności ekologicznej. W Polsce jest obecnie niemal 25 tysięcy producentów towarów o najwyższych standardach jakości. Ich ceny są wyższe, ale regularnie sięga po nie coraz więcej Polaków. Zobacz więcej na temat: fundusze europejskie fundusze unijne
Jagody źródłem smaku i zdrowia Borówka amerykańska, jeżyna, malina, truskawka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, winogrona, czyli owoce jagodowe są cennym źródłem ważnych dla zdrowia związków chemicznych. Zobacz więcej na temat: diety Małgorzata Raducha owoce STYL ŻYCIA zdrowie
Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej! - Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń jedzenie Trójka zdrowe odżywianie zdrowie
Eksperci: uważać na gluten, ale go nie eliminować Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać - wskazali uczestnicy międzynarodowej konferencji "Your diet, your health" w Warszawie. Zobacz więcej na temat: dieta STYL ŻYCIA zdrowie
Domowe sposoby na uciążliwe owady O tym, jak radzić sobie z uciążliwymi muszkami owocówkami opowiada blogerka Kinga Petrus: Zobacz więcej na temat: porady
Lista produktów tradycyjnych coraz dłuższa Półgęsek z Radziwiłłowa, jastrząbki czy karp nakielski... to najnowsze produkty tradycyjne, które tego lata pojawiły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobacz więcej na temat: Justyna Golonko rolnictwo rolnicy