Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin - Zamiast walczyć z chwastami przy pomocy chemikaliów, lepiej je zjeść - radziła w Dwójce Małgorzata Kalemba-Dróżdż, doktor biochemii i autorka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: warzywa owoce kuchnia Łukasz Modelski KULTURA rośliny
Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Sekret miłości Węgrów do wina zawiera się w słowie "bor" - Słowo wino w większości krajów wywodzi się z łaciny. Tymczasem na Węgrzech należy ono do korpusu najstarszych wyrazów, które Węgrzy przynieśli z sobą, kiedy dopiero zajmowali tereny, na których znajduje się ich kraj - mówił w Dwójce dr Dávid Brazsil. Zobacz więcej na temat: Węgry Łukasz Modelski KULTURA
Co śpiewa polska wieś w czasie Wielkiego Postu? - Pieśń "Stabat mater" właściwie na wsi nie funkcjonuje. Jeżeli już, to w wariancie melodycznym zgodnym z XIX-wiecznymi śpiewnikami, czyli mioduszewskim i późniejszym, siedleckim. Mamy za to mnóstwo piet późniejszych, XVII- i XVIII-wiecznych - mówił w Dwójce Adam Strug, śpiewak, kompozytor, instrumentalista, autor piosenek, badacz i popularyzator muzyki tradycyjnej. Zobacz więcej na temat: Wielki Post Łukasz Modelski Łukasz Kozak Adam Strug pieśń franciszkanie MUZYKA HISTORIA
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską - Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska Łukasz Modelski warzywa KULTURA jedzenie
Chrzest Polski. Data, która wcale nie jest taka oczywista - Jest to data symboliczna, niepewna, która już chyba w wieku XIII była przedmiotem pewnego sporu. Widać go na kartach roczników, jest pewna niezgodność co do tej kwestii. Możemy jednak przypuszczać, że dla samego zainteresowane ona niekoniecznie musiała być taką wielką, symboliczną i założycielską datą - mówił Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: historia Polski Łukasz Kozak Łukasz Modelski Chrzest Polski HISTORIA Mieszko I mieszko
Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu - Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kawa jedzenie KULTURA
Jak promować kraj jedzeniem? O dyplomacji kulinarnej rozmawialiśmy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS oraz Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: dyplomacja kulinaria Łukasz Modelski
Henryk Lew. Od milionera do zera W II połowie XII wieku swą potęgą dorównywał niemal cesarzowi. Jego władztwo rozciągało się od Bałtyku po Bawarię. Założyciel miasta Monachium. Syn wygnańca i sam wygnaniec. Zobacz więcej na temat: średniowiecze HISTORIA Bawaria Saksonia Fryderyk Barbarossa Łukasz Kozak Łukasz Modelski
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Łukasz Modelski KULTURA
Fantastyczne zwierzęta epoki średniowiecza W audycji opowiadaliśmy o bestiariuszach - średniowiecznym gatunku literackim, należącym do tzw. literatury dydaktycznej, pisanym wierszem lub prozą. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Jedzenie w sztuce performansu W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o artystach, którzy traktują kuchnię, jak narzędzie. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski SZTUKA jedzenie
"De Materia Medica". Uzdrowienie tkwi w naturze - Dioskurydes konstruował receptę, w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta – podkreślał w Dwójce prof. Maciej Kokoszko. "De Materia Medica" to pięcioksiąg, zawierający odpowiedzi na wszelakie dolegliwości, przy użyciu substancji naturalnych. Zobacz więcej na temat: naturalne metody leczenia Łukasz Modelski KULTURA medycyna
"Krótka historia pijaństwa". Jak alkohol zmienił bieg dziejów - Tytuł książki to bezpośrednia parafraza Ernsta Gombricha i jego "Krótkiej historii świata". Tu wprost jest to parodia tego znanego dziełka, które w świecie anglosaskim, ale i w Polsce, zrobiło karierę - mówił w Dwójce Aleksander Przybylski, autor "Literackiego almanachu alkoholowego". Zobacz więcej na temat: alkohol Łukasz Modelski HISTORIA KULTURA
Templariusze. Początek, świetlana kariera i fatalny koniec W audycji przedstawiliśmy historię słynnego zakonu rycerskiego, który działał od XII do XIV wieku. Zobacz więcej na temat: templariusze Łukasz Kozak Łukasz Modelski średniowiecze KULTURA
Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane... - Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki". Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA filozofia Łukasz Modelski
Jedzenie z brokatem najlepsze na Instagramie - Na szczęście w Polsce było tego trochę mniej, ale w ubiegłym roku pojawiło się wiele jednosezonowych kulinarnych wynalazków, zwłaszcza w USA, kreowanych pod Instagram - mówiła Małgorzata Minta w audycji poświęconej kuchennym pomysłom, które być może znikną z kulinarnej mapy w roku 2019. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Małgorzata Minta KULTURA Instagram jedzenie