"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura jedzenie
Ciasto z dwóch kop jaj i sardele, czyli Wielkanoc po staropolsku - Na początku XIX wieku zaczęły się pojawiać książki kucharskie przeznaczone wyłącznie dla kobiet, do kobiet w gospodarstwie. Trend polegał na tym, żeby te książki wydawać. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc przepisy kulinarne Polona Łukasz Kozak
Starsza pani i długie przy stole rozmowy W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim życiu. O tej publikacji rozmawialiśmy z Tomaszem Prange-Barczyńskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura
Tessa Capponi-Borawska i trzecie wydanie jej słynnej książki - Od drugiego wydania, które ukazało się w 2002 roku, zgłębiałam niektóre wiadomości o swojej rodzinie. Musiałam więc nanieść poprawki o charakterze historycznym – mówiła w "Drodze przez mąkę" włoska arystokratka, która ponad 30 lat temu na swój drugi dom wybrała Polskę. Zobacz więcej na temat: Włochy Dwójka przepisy kulinarne kuchnia włoska
Książka "Less waste Polska". Styl czy moda? - Dan Barber postanowił podawać gościom dania przygotowane wyłącznie z resztek, np. z pulpy po burakach. To były resztki z innych restauracji. Projekt odniósł ogromny sukces - mówiła o jednym z najlepszych kucharzy na świecie Małgorzata Minta, autorka tekstu w książce "Less Waste Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie recycling restauracja Dwójka
Tajemnice rycerskiego stanu W audycji kontynuowaliśmy rozmowę na temat XIII-wiecznej "Księgi stanu rycerskiego" Rajmunda Lulla. Zobacz więcej na temat: rycerstwo średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Czeskie kino pod kątem kulinarnym - To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Czechy gotowanie Wanda Klenczon Dwójka kino
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Dwójka STYL ŻYCIA
Między aktorstwem a psychologiczną grą. Strategie kelnerów - Każdy się najpierw przygląda, z kim ma do czynienia, i stara się dostosować do potrzeb gościa - opowiadała Justyna Pobiedzińska, autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów", o podejściu restauracyjnej obsługi do klientów. Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja reportaż Dwójka
Alegoryczna "Opowieść o Lisie" W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o cyklu alegorycznych francuskich, holenderskich, angielskich i niemieckich wierszowanych bajek, których głównym bohaterem jest lis Renard. Zobacz więcej na temat: bajka lis średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Grzegorz Łucki: w świecie espresso to jak trzęsienie ziemi - Pojawił się naukowy artykuł, którego autorzy sugerują coś, co jest absolutnie nie do pomyślenia dla ludzi zajmujących się espresso, że być może najlepsze espresso, a już na pewno odpowiedzialne ekonomicznie i ekologicznie, można wykonać używając 75 proc. kawy, której się używa obecnie i w czasie dwa razy krótszym, czyli poniżej 15 sekund - mówił w Dwójce obserwator zjawisk naukowych w kuchni. Zobacz więcej na temat: kawa Dwójka
Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze? - Gros warszawiaków to byli prości robotnicy, którzy zazwyczaj, jeśli wyskubali pieniądze, to na flaczki w przyzakładowej stołówce, w lotnym barze w okolicznym parku, tudzież od przekupy, która na bazarze miała serdelki w gorącej wodzie i pyzy – opowiadał Kamil Kołakowski, z zawodu rzeźnik, tropiciel historii stołecznej gastronomii. Zobacz więcej na temat: Warszawa jedzenie STYL ŻYCIA
Piastowskie skarby na Wawelu W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o nowej wystawie "Skarby epoki Piastów", która upamiętnia siedemsetną rocznicę koronacji Władysława Łokietka na króla Polski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak Władysław Łokietek
Haggis. Ulubione danie Szkotów - Haggis podczas Nocy Burnsa jest podawany w ceremonialny sposób: poprzedza to wprowadzenie przez dudziarza, a kucharz wnosi danie na dużym półmisku i stawia na najważniejszym stole - opowiadała dr hab. Dorota Babilas o uwielbianej przez Szkotów potrawie, serwowanej podczas jednego z ważniejszych szkockich świąt poświęconych poecie Robertowi Burnsowi. Zobacz więcej na temat: Robert Burns kaszanka poezja jedzenie Szkocja KULTURA
Średniowieczne roboty Magiczno-techniczne automaty budowały w literaturze z epoki nastrój cudowności lub przepychu, ale nie były wcale wyłącznie wytworami wyobraźni. Przekonać o tym można było się w audycji "Kryzysu wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze roboty HISTORIA Łukasz Kozak Dwójka
"Przewodnik filozofa po winach". Wokół książki Rogera Scrutona - Konserwatyzm Rogera Scrutona bardzo przejawia się w jego poglądach estetycznych, również w tym, co pisze on o winie. Mimo że jego światopogląd w wielu momentach mnie razi, to darzę tę książkę niezwykłą sympatią. Scruton to właściwie jedyny znany mi filozof, którą zajął się w ten sposób winem - mówiła w Dwójce dr Karolina Rychter z Instytutu Filozofii UW. Zobacz więcej na temat: alkohol filozofia Roger Scruton Dwójka
Brak okien wpływa na jedzenie? Psycholog o restauracjach - Niektóre rzeczy są intuicyjne, szefowie kuchni wiedzą o nich bez pomocy psychologów czy gastrofizyków. Na przykład sztućce nie mogą być zbyt lekkie. Inne rzeczy są jednak mniej oczywiste - opowiadał w Dwójce Charles Spence, brytyjski psycholog eksperymentalny zajmujący się jedzeniem. Zobacz więcej na temat: psychologia jedzenie