"Italia do zjedzenia" - podróżuj i poznawaj nowe smaki - Starałem się nie opowiadać historii bez kontekstu. Dla mnie absolutnie oczywiste było, że na kuchnię włoską trzeba było spojrzeć szerzej, poprzez kulturę tego kraju - opowiadał autor "Italii do zjedzenia" Bartek Kieżun. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino kulinaria Beata Kwiatkowska Włochy podróże STYL ŻYCIA
Stanisław Lem – mistrz polskiej fantastyki To było wyjątkowe wydanie audycji "Przodownicy lektury", w której zaproszeni goście rozmawiali o Stanisławie Lemie i jego twórczości. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Stanisław Lem Ewa Lipska Jerzy Jarzębski
"Myślenie Tischnera jest wywrotowe" - U niego nie ma retoryki rewolucyjnej. Ale jednocześnie to myślenie uderza w podstawy społeczeństwa, które się konformizuje – podkreślał w Dwójce Wojciech Bonowicz, opowiadając o najważniejszych ideach ks. Józefa Tischnera. Zobacz więcej na temat: Józef Tischner filozofia Michał Nowak Wojciech Bonowicz Karol Tarnowski KULTURA
Od gorsetu do dżinsu. Sto lat polskiej mody - Wiek dwudziesty przyniósł rozluźnienie talii. Wiele zmieniła I wojna światowa, w trakcie kobiety której zaczęły przejmować wiele aktywnych ról społecznych. Niepraktyczne gorsety zaczęły odchodzić do lamusa - opowiadała Karolina Żebrowska, autorka książki "Polskie piękno". Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej Jakub Jamrozek kobieta moda KULTURA
Horror łagru spisany na korze. Świadectwo Sołżenicyna - Już w obozie postanowił, że opisze to, co przytrafiło się jemu i milionom jego rodaków - opowiadał dr Piotr Głuszkowski o powstaniu "Archipelagu GUŁag", najsłynniejszego dzieła Aleksandra Sołżenicyna. Zobacz więcej na temat: Aleksander Sołżenicyn Katarzyna Hagmajer-Kwiatek Andrzej Mietkowski Jacek Petrycki literatura KULTURA
"Conrad był zdecydowanym obrońcą ładu demokratycznego" Joseph Conrad oparł fabułę "Tajnego agenta" na autentycznych wydarzeniach z 15 lutego 1894 r., gdy w parku otaczającym królewskie obserwatorium w Greenwich doszło do eksplozji bomby. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Mateusz Matyszkowicz
Amerykańska satyra, czyli wielki kac kontrkultury - Powieść Dona DeLillo ukazała się w 1973 roku i dla amerykańskich czytelników było jasne, że główny bohater to zakamuflowana postać Boba Dylana, a cała powieść mająca szczątkową fabułę to część kaca, jakiego kontrkultura miała po latach 60. - mówił w Dwójce Piotr Kofta. Zobacz więcej na temat: KULTURA proza Małgorzata Szymankiewicz Piotr Kofta książki literatura
Zapomniana kuchnia polska "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej a szczeżuje czyli rodzaj małży, urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Zobacz więcej na temat: Magda Mikołajczuk kuchnia polska KULTURA
Profesor Antoni Kępiński pozostawił po sobie ślad Wybitny polski psychiatra, wszechstronny humanista i filozof studiował medycynę na Uniwersytecie Jagiellońskim, uczestniczył w kampanii wrześniowej 1939 roku, przebywał w obozie koncentracyjnym, od 1949 roku pracował jako psychiatra. Jego publikacje są aktualne do dziś. Zobacz więcej na temat: psychiatria psychoterapia Katarzyna Jankowska STYL ŻYCIA psychologia
Fantastyczne opowiadania z literatury francuskiej – Niektórzy francuscy pisarze mnie zaskoczyli. Nie wiedziałem, że Balzac pisał opowiadania fantastyczne – mówi Mateusz Matyszkowicz. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Mateusz Matyszkowicz Francja literatura literatura fantasy
"Oto lekarz". Zanim złożysz przysięgę Hipokratesa "Oto lekarz" jest książką, która kierowana jest do studentów i wszystkich młodych ludzi, którzy marzą o studiowaniu medycyny. To podóż w przeszłość i vademecum wiedzy na temat zawodu lekarza. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zwierzęta domowe choroba
Korea Południowa. "Tu wszystko jest szybciej i bardziej" - Po raz pierwszy pojechałem do Korei w roku 2000 i nie wiedząc nic na jej temat. Wszystko wydawało mi się bardzo egzotyczne. Inne, niż w Chinach. To było fascynujące - mówił autor książki "Korea Południowa. Republika żywiołów" Marcin Jacoby. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo Korea Południowa KULTURA
Robert Hofrichter: życie nie istniałoby bez oceanów - Człowiek potrzebuje morza, ale morze człowieka nie - pisze w "Tajemniczym życiu oceanów" autor książki Robert Hofrichter. Czy rzeczywiście jesteśmy mu całkowicie obojętni jako gatunek ludzki? Zobacz więcej na temat: Kamil Jasieński oceany biologia NAUKA Czwórka
Jan Tomkowski: powieść "Jesień" jest dziełem proroczym "Jesień" to błyskotliwa, erudycyjna, chwilami sensacyjna opowieść o współczesnym człowieku stającym w obliczu Armagedonu. - Zapraszam każdego, kto tylko zechce się za mną bawić i komu ta książka da odrobinę radości – zachęcał do przeczytania powieści jej autor Jan Tomkowski. Zobacz więcej na temat: Magda Mikołajczuk KULTURA Jan Tomkowski literatura
Piotr Lipiński: wypieramy z pamięci lata 90. - Trochę wstydzimy się tych biały skarpetek noszonych do garnituru, tych szczęk na ulicach - mówił w Dwójce reporter Piotr Lipiński, współautor książki "Niepowtarzalny urok likwidacji. Reportaże z Polski z lat 90.". Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Kukla KULTURA lata 90
Rafał Kosik: mam wiele pomysłów na nowe książki Gościem Mariusza Cieślika był Rafał Kosik, autor serii "Felix, Net i Nika", który opowiedział m.in., dlaczego zaczął pisać książki. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Mariusz Cieślik dzieci młodzież science-fiction
Amerykańskie wampiry. Potęga literatury popularnej - "Miasteczko Salem" Stephena Kinga zostało odczytane przez wszystkich jako zapis życia codziennego małego miasteczka, w którym dzieje się coś złego - zwracał uwagę Robert Ziębiński w audycji o sposobach funkcjonowania i rozumienia literatury popularnej. Zobacz więcej na temat: Kinga Michalska literatura Jakub Lichański Stephen King KULTURA
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia jedzenie przepisy kulinarne Michał Piwowarek Kamil Jasieński Kultowe książki kucharskie