Jak zostać mistrzem kulinarnego fermentu? Gościem audycji będzie Sandor Ellix Katz, amerykański dziennikarz kulinarny, autor książek i popularyzator metody fermentacji. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria
Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie? Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa owoce jedzenie Justyna Majchrzak dieta kulinaria STYL ŻYCIA
Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA technologie Kamil Jasieński youtube kulinaria gastronomia
"Jadłonomia". Warzywna egzotyka po polsku Seler po chińsku, węgierski gulasz z polskich boczniaków albo mizeria po koreańsku - czyli polskie warzywa sezonowe w egzotycznej odsłonie proponowanej przez Martę Dymek. Zobacz więcej na temat: blogosfera kulinaria bloger jedzenie
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria napoje jedzenie Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta
OR6A2 i TAS2R38 - geny, które rozpoznają smaki Geny OR6A2 i TAS2R38 sprawiają, że odczuwamy gorzki lub mydlany posmak częściej niż inni - dowodzą badacze. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA kulinaria biologia genetyka Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald
Scherlock Holmes - kulinarny abnegat czy smakosz? Popularny detektyw nad jedzenie przekładał kawę i fajkę. Najczęściej jadał kanapki z wołowiną. O kulinarnych wątkach w historiach o Sherlocku Holmesie rozmawialiśmy w "Sztuce jedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Sherlock Holmes literatura Beata Kwiatkowska
Podróż z Trójką po chorwackiej Istrii W ramach akcji "Trójka - jesteśmy połączeni" zapraszamy do regionu, który słynie ze słońca i doskonałej kuchni. – To jedno z tych miejsc, w których od nadmiaru piękna może rozboleć głowa – mówi Marcin Pośpiech. Zobacz więcej na temat: Trójka - jesteśmy połączeni Chorwacja Marcin Pośpiech Marcin Łukawski podróże kulinaria Trójka STYL ŻYCIA
Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Twin Peaks Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA STYL ŻYCIA
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski kuchnia polska
Dym - uboczny produkt długiego weekendu - Bardzo byśmy chcieli, żeby to było zdrowe, bo kto nie lubi grilla. Ale prawda jest także, że w takim dymie jest duża zawartość wielonienasyconych węglowodorów aromatycznych - ostrzega Adam Kasiński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA STYL ŻYCIA kulinaria Patryk Kuniszewicz
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA
W poszukiwaniu przepisu na idealny chleb W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja kulinaria gotowanie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
"Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie" - Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Bliski Wschód hobby Aleksandra Jasińska Mateusz Kulik
Jak smakuje "erzac" w kuchni? Słowo "erzac" pochodzi z języka niemieckiego, oznacza produkt zastępczy, a w PRL-u smakowało jak indyk a la flaczki albo wyrób czekoladopodobny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak język polski kulinaria PRL rozrywka Elżbieta Burza
Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie – Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Bliski Wschód jedzenie kulinaria kuchnia Europa KULTURA Iran przepisy kulinarne
"Miejski farmer". Pyszne warzywa w wielkim mieście Naszym gościem będzie Piotr Kucharski, autor książki "Miejski farmer". Udowodnimy, że każdy z nas wyhodować może swoje własne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kulinaria kuchnia