Polskie Radio
Section05

opera

Polacy z operowymi Oscarami. "Nasi śpiewacy mają na świecie mocną pozycję"

W poniedziałek (10.05) odbyła się gala International Opera Awards 2020. Wśród laureatów najważniejszej i najbardziej prestiżowej nagrody w branży operowej znaleźli się kontratenor Jakub Józef Orliński, scenografka Małgorzata Szczęśniak i Teatr Wielki w Poznaniu. - Świadczy to o jednym: Polacy aktywnie uczestniczą w życiu operowym - komentował Jacek Marczyński, krytyk muzyczny.
Zobacz więcej na temat:  Jakub Józef Orliński KULTURA Paweł Siwek Dwójka

Operowe Oscary, czyli International Opera Awards. Kto otrzyma statuetkę?

Oscary w świecie opery, czyli nagroda International Opera Awards 2020, zostaną przyznane w Londynie. Polscy twórcy i artyści zdobyli aż pięć nominacji. Jakie mamy szanse na otrzymanie statuetek? Jakie jest znaczenie nagrody na arenie międzynarodowej? – O tym w programie "Trójka przed południem" mówił Waldemar Dąbrowski, dyrektor Teatru Wielkiego – Opery Narodowej, laureat nagrody w kategorii "Leadership in Opera" w 2019 roku.
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA Gabriela Andrychowicz

30. Festiwal Mozartowski. Alicja Węgorzewska w PR24: crème de la crème Mozarta

- Muzyka jest jak język obcy. Gdy ją poznamy, to zaczniemy się poruszać w przestrzeniach, które początkowo wydają się być nieznane - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej Alicja Węgorzewska. 7 maja Galą Mozart Night zainaugurowano 30. Festiwal Mozartowski w Warszawie.
Zobacz więcej na temat:  Wolfgang Amadeusz Mozart muzyka klasyczna Alicja Węgorzewska KULTURA Warszawska Opera Kameralna

"Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego". Od komponowania do gotowania

- Gioacchino Rossini specjalizował się w różnych rodzajach mięs. Do dziś słynne są filety wołowe à la Rossini. Na całym świecie przywołuje się to jako recepturę mistrza. My również przywołujemy filety wołowe w naszej sztuce. Gdy spektakl był grany na żywo, można było nawet dostać przepis - mówiła w "Poranku Dwójki" Natalia Babińska, reżyserka spektaklu operowego "Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego".
Zobacz więcej na temat:  Gioacchino Rossini Paweł Siwek KULTURA Dwójka

U źródła tańca i współczesnego baletu w Operze Królewskiej

– W środowiskach tanecznych żartuje się, że pierwszy podskok z radości był początkiem tańca, a potem człowiek uderzył się w palec i krzyknął z bólu, co było początkiem mowy – powiedziała w Trójce dziennikarka i krytyk baletowa Katarzyna Gardzina, która opowiedziała nam nie tylko o historii tańca, ale i o wydarzeniu odbywającym się pod nazwą "Noverre en action" prezentacją baletu przygotowaną przez Polską Operę Królewską z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca.
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA balet Warszawa Katarzyna Cygler taniec