Ceny zbóż idą w górę W ostatnich tygodniach nieco wzrosły w Polsce ceny zbóż, mimo lepszych niż w roku ubiegłym zbiorów. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rolnicy Elżbieta Mamos
Ile żywności marnuje się na świecie? Marnowanie żywności dokonuje się na świecie w gigantycznej wprost skali. Szacunki mówią o 1 miliardzie 300 milionach ton w ciągu roku. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA
Uda się ograniczyć marnowanie żywności w Polsce? Marnowanie żywności dokonuje się na całym świecie w gigantycznej wprost skali. Szacunki mówią o 1 miliardzie 300 milionach ton w ciągu roku. Polska należy niestety do krajów, w którym jedzenia wyrzuca się stosunkowo dużo. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Aleksandra Tycner
Będzie podatek na „śmieciowe jedzenie”? Czy jest szansa, że tzw śmieciowe jedzenie, czyli potrawy zawierające składniki prowadzące do m.in. otyłości, chorób serca zostanie opodatkowane? Jak poinformowała wiceminister finansów Wiesław Janczyk, rozważane są różne koncepcje opodatkowania tego jedzenia, ale nie wiadomo, czy decyzje w tej sprawie zostaną podjęte. Zobacz więcej na temat: zdrowie podatki
Jagodzianka nobilitowana Drożdżowe ciastka z kruszonką na wierzchu i jagodowym nadzieniem zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Zobacz więcej na temat: jagody ciasto drożdżowe rolnictwo cukiernia
Mleko powinno tanieć. Masło także Czy po wzroście cen jajek oraz masła przyjdzie kolej na mleko i produkty mleczarskie? Eksperci rynku uspokajają, że nie ma takich obaw. Mleko powinno raczej tanieć. Zobacz więcej na temat: mleko nabiał ceny Chiny
ASF: wojsko ruszy z pomocą Wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski powiedział, że w zwalczanie wirusa ASF, śmiertelnego dla trzody chlewnej, może zaangażować się wojsko. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Unia Europejska dzik wojsko
Olej kokosowy jest trendy, ale zdrowiu nie służy Konsumenci chcą się zdrowo odżywiać. Ale czasem czują się zdezorientowani, bo pojawiają się informacje, że jakieś produkty jednak okazały się niezdrowe, a inne z kolei naukowcy przywracają do łask. Ostatnio duże zamieszanie było z masłem, obecnie jest z olejem kokosowym, coraz częściej stosowanym przy gotowaniu. To błąd, bo ten olej zdrowiu raczej nie służy. Zobacz więcej na temat: zdrowie Aleksandra Tycner
„Lubię, bo polskie”: oto laureaci rankingu Polskiego Radia! Firma Vigo System została głównym laureatem i zwycięzcą w kategorii "Produkt innowacyjny" w rankingu Polskiego Radia „Lubię, bo polskie”. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w studiu Polskiego Radia imienia Agnieszki Osieckiej. Zobacz więcej na temat: firma Polskie Radio GOSPODARKA
Świąteczny stół będzie droższy. Dlaczego? Święta za pasem, a ceny żywności znacząco poszły w górę. Zobacz więcej na temat: ceny żywności święta świąteczne zakupy
Gala Nagrody "LUBIĘ BO POLSKIE" W Muzycznym Studiu Polskiego Radia im. A. Osieckiej przy ul. Myśliwieckiej w Warszawie odbędzie się w środę Gala Nagrody "LUBIĘ BO POLSKIE". Podczas uroczystości zostaną wyróżnione najlepsze polskie produkty, marki i usługi. Zobacz więcej na temat:
Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu. Zobacz więcej na temat: jedzenie moda gotowanie dieta
Opóźnione kukurydziane żniwa W Polsce jeszcze miejscami trwają zbiory kukurydzy. Analityk banku BGŻ BNP Marta Skrzypczyk mówi, że nie jest do nadzwyczajna sytuacja, bo w poprzednich latach zdarzało się, że zbierało się ją jeszcze w grudniu. Przyznaje jednak, że w tym roku kukurydziane żniwa są opóźnione. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner rolnictwo
BioBazar, czyli jak przekuć porażkę w sukces Agnieszka Saternus i Kinga Nowakowska, twórczynie i założycielki Biobazaru, czyli sieci targów z certyfikowaną, ekologiczną żywnością, sprzedawaną przez rolników i producentów wiedzą jak przekuć porażkę w sukces. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Szczerbak
Jaki olej do sałatki, a jaki do smażenia? - My codziennie potrzebujemy trochę tłuszczu w naszej diecie. Dietetycy wskazują, że ok. 25 proc. energii, którą dziennie dostajemy powinno pochodzić z tłuszczów - powiedział w radiowej Jedynce dr inż. Andrzej Janicki. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka jedzenie dieta STYL ŻYCIA
Nie tylko rogal świętomarciński. Menu na specjalne okazje - Święta, w całej Polsce, mają specyficzne menu. Często jest tak, że tylko w tym dniu się pewne rzeczy je - powiedziała w radiowej Jedynce Izabela Byszewska. Zobacz więcej na temat: jedzenie Bogdan Sawicki STYL ŻYCIA
Ekożywność nęci Polaków Polacy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną. Według szacunków, wartość tego rynku w naszym kraju w tym roku ma wynieść około miliarda złotych. Najchętniej kupujemy ekologiczne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: ekologia Elżbieta Mamos
Polska branża mięsna wymaga zmian Brak jasnej strategii rozwoju czy afrykański pomór świń - to niektóre z problemów, które trapią branżę mięsną w Polsce. Zdaniem ekspertów sytuacja wymagana pilnych zmian. Zobacz więcej na temat: wędliny