Polska żywność podbija węgierski rynek Największą popularnością wśród Węgrów cieszą się polskie słodycze, dżemy, wafle ryżowe i soki – wylicza Marcin Karaskiewicz szef budapeszteńskiego biura PAIH. Zobacz więcej na temat: eksport
Za 10 lat na świecie zabraknie żywności? Rosnące w szybkim tempie liczba ludności i konsumpcja doprowadzą w ciągu 10 lat do kryzysu żywnościowego, przewiduje w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w BGŻ BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rolnicy Justyna Golonko GOSPODARKA
Czy w XXI wieku może grozić nam klęska głodu? - Głód najbardziej dotyka dzieci, czyli osoby z najmniejszą odpornością - mówi Monika Kacprzak. - Jego najczęstszą przyczyną są konflikty zbrojne, podczas których dostęp do ludności poszkodowanej jest ograniczony. Poza tym susze, powodzie, anomalie i zmiany klimatyczne. Zobacz więcej na temat: Czwórka społeczeństwo NAUKA Piotr Firan Weronika Puszkar
Polacy marnują żywność. Ile ton rocznie trafia do śmieci? W Polsce każdego roku około dwóch milionów ton żywności trafia do kosza. Niemal 35 procent mieszkańców naszego kraju przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. O problemie, w Światowy Dzień Żywności, mówili w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Banków Żywności i Grzegorz Lapanowski, kucharz. Zobacz więcej na temat: jedzenie zdrowie
Marek Borowski: biznes filarem filantropii Żywność i ludzie, którzy potrafią się nią dzielić, budzą w nim szacunek i uznanie. W przededniu Światowego Dnia Żywności (16 października), te uczucia są szczególnie silne. Ale towarzyszą mu też na co dzień. I nic dziwnego, skoro codziennie zabiega o to, aby żywność nie marnowała się, a jej nadwyżki trafiały do najuboższych. Gościem audycji „Ludzie gospodarki” w Polskim Radiu 24 był Marek Borowski, prezes Polskiej Federacji Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: biznesmen biznes Dariusz Kwiatkowski
W Polsce powstają innowacyjne produkty owocowo-warzywne Nnajważniejsze trendy w branży spożywczej obecnie to: żywność eko, renesans mrożonek oraz rozwój rynku przekąsek, opartych na owocach i warzywach, podaje firma doradcza Innova Market Insight. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos
Rynek dostaw jedzenia: trudny, ale perspektywiczny Wzrost rynku dowozu jedzenia w Polsce kształtuje się na poziomie 10 proc. rok do roku. Od mniej więcej 4 - 5 lat regularnie powstają kolejne firmy nastawione na delivery. Nie wszystkie jednak są w stanie przetrwać. Zobacz więcej na temat: dostawa dostawcy
"To dyskryminacja". Grupa V4 o standardach żywności Prezydenci krajów Grupy Wyszehradzkiej zaapelowali do Unii Europejskiej o zajęcie się sprawą tak zwanych podwójnych standardów żywności. Był to jeden z tematów zakończonych w węgierskiej miejscowości Szekszard dwudniowych rozmów prezydentów Polski, Czech, Węgier i Słowacji. Zobacz więcej na temat: grupa wyszehradzka UE ŚWIAT Unia Europejska
Grupa Wyszechradzka: nie zgadzamy się na gorsze produkty Nie zgadzamy się na sprzedawanie naszym konsumentom gorszych produktów, w nowoczesnej Europie nie ma miejsca na dyskryminację - oświadczyli zgodnie prezydenci państw Grupy Wyszehradzkiej. To test dla Unii Europejskiej - uznał prezydent Andrzej Duda. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska Andrzej Duda grupa wyszehradzka
Ile rocznie marnujemy żywności? Około 2 milionów ton żywności każdego roku trafia w Polsce do kosza. Statystyczny Polak marnuje jej 50 kilogramów. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA
Premier: dyskryminowanie konsumentów jest niedopuszczalne Świadome dyskryminowanie konsumentów ze względu na kraj ich pochodzenia jest zjawiskiem niedopuszczalnym - powiedziała premier Beata Szydło na piątkowym szczycie Grupy Wyszehradzkiej w Bratysławie. Zobacz więcej na temat: produkcja jakość produktu rolnictwo Unia Europejska Komisja Europejska GOSPODARKA
Pascal Brodnicki: dobre śniadanie można zrobić w kilka minut Nie jesz rano śniadań, bo nie masz na to czasu? Kiepska wymówka. Pyszne, pożywne śniadanie można zrobić w kilka minut. Zobacz więcej na temat: śniadanie Roman Czejarek
Jaka przyszłość przed gospodarstwami ekologicznymi? W najbliższy piątek 13 października w Łodzi rozpoczną się X jubileuszowe Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD. Potrwają do niedzieli. Zobacz więcej na temat: ekologia
Szkodliwy fipronil zbyt łatwo dostępny? Fipronil to środek, który w ostatnim czasie kojarzy się nam przede wszystkim ze skażonymi jajkami. Jak się okazuje, ta substancja jest w Polsce bardzo łatwo dostępna i dość powszechnie stosowania na przykład w hodowli. Niektórzy chcą tę dostępność ograniczyć. Zobacz więcej na temat: lekarz zwierzęta
"W produkcji ekologicznej nie można iść na skróty" Firma Jasionek to hodowla kóz i gospodarstwo ekologiczne w jednym. To też pierwsza przetwórnia mleczna w Polsce, która otrzymała międzynarodowy certyfikat za bardzo wysoką jakość produktów. Zobacz więcej na temat: lubię bo polskie Justyna Golonko ekologia
Naukowo o żywności. SGGW uruchamia bloga Zewsząd otrzymujmy wiele informacji dotyczących walorów zdrowotnych żywności i sposobów odżywiania się. Nie zawsze są one wiarygodne, a przecież na takie właśnie sprawdzone porady liczą konsumenci. Tym oczekiwaniom wychodzi naprzeciw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, która uruchomiła naukowy blog żywieniowy Akademia Dobrego Smaku. Zobacz więcej na temat: zdrowie blog
Ziemniaki niesłusznie na cenzurowanym Do końca listopada potrwa kampania "Ziemniaki czy kartofle", której celem ma być przywrócenie ziemniakom choćby w części ich miejsca w naszej diecie. Jemy ich coraz mniej, traktujemy z lekceważeniem jako tuczące danie ludzi ubogich . Dietetyczka kampanii Urszula Somow przekonuje jednak, że jest to krzywdząca opinia. Zobacz więcej na temat: ziemniaki kampania dieta
II Festiwal Polskiej Żywności „ Z gruntu Polska” W najbliższą niedzielę (8 października) w Borkach Kosach koło Zbuczyna na Mazowszu odbędzie się II Festiwal Polskiej Żywności pod hasłem „Z Gruntu Polska”. Zobacz więcej na temat: rolnictwo