Marcin Duda: dobry produkt nie potrzebuje wielu dodatków

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2019 00:00
Grudzień jest intensywnym miesiącem zwłaszcza dla osób, które w tym czasie przygotowują się do świąt. By trochę ułatwić te przygotowania zaglądamy do kuchni, gdzie będziemy testować przepis na najsmaczniejszego śledzia. 
Audio
  • Śledź w roli głównej, nie tylko na przekąskę (Nie na żarty/Czwórka)
Marcin Duda Fatalny Facet
Marcin Duda "Fatalny Facet"Foto: Mateusz Kulik/Czwórka

- Choć kojarzy się ze świętami, to dla mnie śledź jest rybą całoroczną - mówił Marcin Duda "Fatalny Facet". - Są dwa dni w roku, kiedy obowiązkowo pojawia się na naszym stole - w trakcie Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. I choć wydaje się daniem mało wykwintnym, być może przez jej cenę i dużą dostępność, to da się z niej wyczarować mnóstwo pysznych dań - przekonywał. 

Jak zatem przygotować tę rybę w sposób ciekawy i nietuzinkowy? Gość Czwórki podzielił się jednym ze swoich ulubionych przepisów, podkreślając, że najważniejsze jest to, by produkt był dobrej jakości. - Taki nie potrzebuje wielu dodatków - komentował. 

Przepis na śledzie po kaszubsku z wędzonymi pomidorami:

Produkty:

  • Pomidory
  • Śledzie

Przygotowanie:

Kroimy pomidory, zasalamy, dodajemy cukier i redukujemy na wolnym ogniu. Kiedy powstanie z tego gęsty sos dodajemy do tego śledzie. Jeśli nie mamy wędzarki to możemy wykorzystać sianko. Podpalić je w garnku, przykryć pokrywką i zostawić na godzinę.

Jak wydobyć smak śledzia? Jakie dodatki są najlepsze? Czego unikać przy przygotowaniu? O tym w nagraniu. W kulinarnym ABC zrobimy też barszcz czerwony. Sprawdźcie, czy macie wszelkie niezbędne produkty. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Marcin Duda "Fatalny Facet"

Data emisji: 21.12.2019 

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warszawski Śledzik Wielokulturowy - różnorodność najbardziej widoczna jest na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 12:23
- W Warszawie obok nas żyje wiele narodowości i ma to swoje przełożenie na kuchnię. Chcemy pokazać świąteczne potrawy w wielokulturowym, międzynarodowym ujęciu - mówił Mateusz Kaczyński z bloga "Pańska Skórka", współorganizator Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najlepsze potrawy z dyni – 5 przepisów

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 17:26
Sezon na dynie trwa w najlepsze! Przedstawimy proste i smaczne przepisy na potrawy z dyni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 09:30
W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2019 14:48
- Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2019 11:49
- Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie bez chemii. Jak suszyć warzywa i owoce?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 17:05
Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tajemnica zupy Pho. Wietnamski przysmak na polskim stole

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2019 17:50
Zupa Pho przebojem wdarła się na rynek gastronomiczny w Polsce. Jest równie popularna jak japoński ramen czy miso i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. 
rozwiń zwiń