Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie przyprawy kuchnia japońska chemia
Czym się zajadały panny z Wilka? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o kuchni w opowiadaniu Jarosława Iwaszkiewicza, ale też w filmie Andrzeja Wajdy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Jarosław Iwaszkiewicz Andrzej Wajda Łukasz Modelski
20 minut na zjedzenie obiadu to zbyt mało W stołówce uczniowie mają zazwyczaj 20 minut na zjedzenie obiadu. Polskie Banki Żywności alarmują, że ten czas może nie wystarczyć, żeby w spokoju zjeść posiłek. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Kantereit szkoła Paulina Kozion STYL ŻYCIA
Blogerka w restauracji. Nowy wymiar krytyki W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z blogerką restauracyjną Joanną Mróz, która ocenia lokale w autorskiej 20-punktowej skali. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Co jeść, aby mieć płaski brzuch? W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie dieta cukier kuchnia ryby tłuszcz warzywa owoce
Smaczliwka wdzięczna lub gruszka aligatora. Znasz ten owoc! Tropikalny owoc o bardzo szerokim zastosowaniu ma też wszechstronne działanie. Oprócz tego, że świetnie komponuje się z daniami słodkimi oraz słonymi, zapewnia nam zdrowie, chroni przed chorobami, odmładza i wspomaga pracę mózgu. Poznaj awokado! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta kuchnia owoce tłuszcz sałatki choroba
Powstaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej W Instytucie Żywności i Żywienia rozpocznie działalność edukacyjną Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dzięki temu każdy za pośrednictwem internetu będzie mógł otrzymać ważne informacje dotyczące zdrowia. Gościem Polskiego Radia 24 była Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie żywność warzywa dieta internet
Co jeść, gdy na zewnątrz mróz? - W zimne dni nie zapominajmy o ciepłym śniadaniu - mówi w "Sygnałach dnia" Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: POLSKA Sygnały Dnia dieta zima Krzysztof Grzesiowski STYL ŻYCIA zdrowie
Moda na czerń w… kuchni Znany już setki lat temu zapamiętany został jako lek na dolegliwości żołądkowe. Dziś odkrywany jest na nowo i wymienia się jego kolejne właściwości. W nowym roku ma szansę stać się trendem wśród fanów dietetycznych nowinek. Czy węgiel aktywny zostanie hitem? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie dieta trendy kuchnia uroda
Najpopularniejsze trendy żywieniowe 2016 roku Każdego roku wrasta zainteresowanie konkretnymi produktami spożywczymi, które zostają odkryte, spopularyzowane albo wracają do naszych kuchni w nowych odsłonach. Pojawia się moda na jedzenie pewnych produktów i wyłączanie z diety innych. Jakie trendy królowały w menu na 2016 rok? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta dieta bezglutenowa 2016 tłuszcz kuchnia zdrowe odżywianie cukier
Eksperci alarmują: otyłość zabija! - Coraz więcej lekarzy i naukowców mówi, że 50 lat temu przemysłem najbardziej szkodliwym dla zdrowia był przemysł tytoniowy, a dziś jest to przemysł produkujący wysoko przetworzoną żywność z dodatkiem cukru - mówi Marta Pawłowska, trenerka zdrowego żywienia. Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska psychologia problemy społeczne zdrowe odżywianie otyłość NAUKA zdrowie cukier
Można zapobiec marnowaniu jedzenia? W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton jedzenia. Nasz kraj zajmuje niechlubne piąte miejsce pod tym względem w europejskim rankingu. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski żywność dobroczynność
Świąteczne przejedzenie? Jest na to sposób! Trudno oprzeć się świątecznym smakołykom, które kuszą nas wyglądem i zapachem na zastawionym stole. Chcemy spróbować wszystkiego, a trudno odmówić babci, gdy częstuje kolejnym kawałkiem sernika albo dokładką bigosu. Staramy się pamiętać, by jeść z umiarem, ale nie zawsze się to udaje. Jak sobie pomóc, gdy przesadzimy z ucztowaniem? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta święta Boże Narodzenie Wigilia woda detoks
Jak nie przytyć w święta? W święta zapominamy o dietach i ograniczeniach żywieniowych, tłumacząc sobie, że raz w roku można sobie na to pozwolić. Jednak w praktyce ucztowanie zaczynamy już od momentu przygotowywania potraw aż do ich całkowitego opróżnienia z garnków i naczyń. A największy problem pojawia się wtedy, gdy okazuje się, że sylwestrowa kreacja jest… za mała… Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie zdrowie Boże Narodzenie święta Wigilia Nowy Rok sylwester dieta
Przedświąteczny detoks W przedświątecznym zabieganiu pamiętamy o zakupach, prezentach, ozdabianiu wnętrz i przyrządzaniu smakowitych potraw. Bardzo często zapominamy jednak o sobie, a przecież zależy nam, by w te wyjątkowe dni czuć się i wyglądać dobrze. Warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie organizmu do ucztowania. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta detoks zanieczyszczenie Wigilia Boże Narodzenie święta owoce warzywa
Podróż po warszawskich restauracjach lat 90. O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: restauracja Warszawa lata 90 Łukasz Modelski
Opłata za marnowanie żywności - Przekazywanie żywności jest bezpłatne, podobnie jak jej otrzymywanie przez osoby potrzebujące. To, czego dotyczą opłaty w ustawie dotyczącej przeciwdziałania marnowaniu żywności, to opłata za utylizację żywności – podkreśliła w Polskim Radiu 24 Maria Kowalewska z Federacji Banków Żywności. Dodała, że oznacza to, że firma lub przedsiębiorca, który kieruje żywność do zutylizowania, będzie musiał wnieść dodatkową opłatę. Zobacz więcej na temat: pomoc
Łosoś, śledź, dorsz - których ryb nie kupować? Fishburger z plamiaka, śledź z patelni z warzywami lub wędzona makrela - brzmi apetycznie i zdrowo, ale czy ekologicznie? Zobacz więcej na temat: Czwórka ryby ekologia Marta Hoppe NAUKA