Polskie Radio
Section05
cukierki

Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie

Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki słodycze jedzenie badania mózg humor

Cukier krzepi czy szkodzi?

O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 jedzenie cukier cukierki dieta cukrzyca

Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier

Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw:
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca