Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji - Termin "turystyka kulinarna" po raz pierwszy pojawił się w prasie branżowej w 1998 roku za sprawą Lucy M. Long - przypomina Beata Kwiatkowska. - Nie znaczy to jednak, że wcześniej nie mieliśmy do czynienia z tym zjawiskiem - podkreśla kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek. - Ludzie od dziesiątek lat podróżują kulinarnymi szlakami z seriali i filmów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska serial
Podpłomyki, czyli powrót do prostoty – Podpłomyk to najprostsza rzecz na świecie. Mąka, ciepła woda, trochę soli, a potem wyrabiamy ciasto jak na pierogi i wrzucamy na rozgrzaną płytę – mówi autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet" Marcin Duda. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Tradycyjne receptury i nowe smaki. Oto trendy cukiernicze Anna Rożalska od lat pasjonuje się cukiernictwem. Jest autorką Cukierniczej Montażowni, która serwuje zaplatańce, danisze i słodkie rożaliki. Skąd bierze pomysły na takie wypiekowe montaże i jakie są obecnie cukiernicze trendy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan wypieki cukiernia
Diety cud - pomagają czy szkodzą? Tempo życia powoduje, że zamiast codziennie poświęcić kilkadziesiąt minut na ruch i aktywność fizyczną w celu zachowania właściwej figury i zdrowia, wolimy sięgnąć po diety-cud, które - jak zachwalają ich zwolennicy - szybko pozwolą na redukcję wagi i zrzucenie zbędnych kilogramów. Czy takie diety są rzeczywiście zdrowe i skuteczne? Zobacz więcej na temat: dieta e-recepty
Głodna Judy - tort nie był dla niej W kinach już możemy oglądać przejmującą opowieść o Judy Garland. To postać, której życie było przepełnione zawodowymi sukcesami i głodem. Zobacz więcej na temat: Judy Garland Beata Kwiatkowska diety Hollywood FILM kino kuchnia
Brak okien wpływa na jedzenie? Psycholog o restauracjach - Niektóre rzeczy są intuicyjne, szefowie kuchni wiedzą o nich bez pomocy psychologów czy gastrofizyków. Na przykład sztućce nie mogą być zbyt lekkie. Inne rzeczy są jednak mniej oczywiste - opowiadał w Dwójce Charles Spence, brytyjski psycholog eksperymentalny zajmujący się jedzeniem. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski psychologia
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Mateusz Kulik kuchnia japońska sushi
Jedzenie a psychologia Naszym gościem będzie Charles Spence - brytyjski psycholog eksperymentalny, który zajmuje się jedzeniem. Zobacz więcej na temat:
Troska o środowisko zaczyna się w kuchni! – Świat zmierza do tego, by produkt mięsny był lepszej jakości, a tym samym stał się trochę droższy, by ludzie, ze względów budżetowych, spożywali go trochę mniej – mówi Aldona Zawada z CookUp Studio. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria KULTURA FILM
Kulinarna podróż do Peru W "Drodze przez mąkę" o kulturze kulinarnej Peru rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką, blogerką, autorką książek. Zobacz więcej na temat: Peru Łukasz Modelski
Goździk – król zimowych przypraw Zimą w kuchni dominują aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Jedną z najważniejszych są bez wątpienia wysuszone pąki Syzygium aromaticum, czyli czapetki pachnącej, lepiej znanej jako goździkowiec korzenny. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka Boże Narodzenie dieta ciasta
Obiad w odległej galaktyce. Co jedzą w "Gwiezdnych wojnach"? Każdej żywej istocie do życia potrzebne jest pożywienie. Akurat pod tym względem wcale nie różnimy się od bohaterów Gwiezdnej Sagi. Każda rasa miała swoje tradycyjne potrawy, nawet Ithorianie i Ewoki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska gwiezdne wojny
Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili - W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Fenomen mukbangów. Oni jedzą, ty patrzysz Korea Południowa może pochwalić się k-popem, kosmetykami czy najszybszym internetem na świecie. Do tej listy dołączają też mukbangerzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Adrianna Janiszewska internet youtube media społecznościowe
Czy w piątek po Bożym Narodzeniu można jeść mięso? Rzecznik Episkopatu odpowiada Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ksiądz Paweł Rytel-Andrianik przypomniał, że dzisiaj w oktawie Narodzenia Pańskiego obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, tak jak w każdy piątek, chyba że została udzielona dyspensa. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie wiara religia kuchnia społeczeństwo POLSKA
Przy świątecznym stole. Ekspert od żywienia radzi na co uważać - Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów - organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać - radzi technolog żywienia prof. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zobacz więcej na temat: POLSKA święta żywność