Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja gastronomia kulinaria
Smoki, bazyliszki, węże i dzielni rycerze Tematem audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" był średniowieczny obraz smoka i jego rodowód. Obraz różniący się znacznie od dzisiejszej wizji latających i ziejących ogniem potworów, która zadomowiła się w naszej popkulturze. Zobacz więcej na temat: średniowiecze smok KULTURA Łukasz Kozak
Apokryfy dotyczące męki i śmierci Jezusa W audycji opowiadaliśmy o apokryficznych przedstawieniach ostatnich ziemskich chwil Jezusa Chrystusa. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Jezus Chrystus religia KULTURA Łukasz Kozak
Trzewia to nasz drugi mózg? - Z różnego rodzaju badań wynika, że jeżeli mamy bardzo mocno zaburzoną florę jelitową, to nasz nastrój może być obniżony. Co ciekawe, bardzo często u osób, które mają zdiagnozowaną depresję kliniczną stosuje się suplementację probiotykami, żeby usprawnić funkcjonowanie jelit - mówiła psychodietetyczka Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Monika Kucia żywność KULTURA
Robin Hood. Podróż motywu przez popkulturę Był banitą i bohaterem średniowiecznych angielskich legend, ale jego istnienia nie potwierdzają źródła historyczne. To wcale jednak nie szkodzi jego popularności. Zobacz więcej na temat: legendy średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało" - Chcieliśmy wskrzesić słowo "gościnność". Bo ona jest w nas, Polakach. Często jednak bywa tak, że wychodząc z domu zapominamy o niej. A chodzi o to, żeby gościnność mieć ciągle w sobie, dzielić się nią, a już w restauracji jest to szczególnie ważne - mówili Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, współautorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". Zobacz więcej na temat: gastronomia poradnik
Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku - Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kulinaria Francja KULTURA
Popularne seriale historyczne osadzone w średniowieczu W radiowej Dwójce przyjrzeliśmy się - krytycznym okiem - serialom: "Templariusze", "Wikingowie" oraz "Ludzie Północy". Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Kozak KULTURA serial
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja gastronomia
Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy - Najgorsze było chyba ustalenie podstawowych rzeczy, czyli datacji i autorstwa - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, autor 7. tomu serii Monumenta Poloniae Culinaria pt. "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne". Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura KSIĄŻKA
"Polskie krucjaty? Nasi krzyżowcy wyprawiali się na Prusy" - Polskimi krucjatami w XIII wieku były wyprawy przeciwko Prusom. To ukoronowanie przyswajania idei wojny krzyżowej. Myślano tak: uderzenie na pogan wspiera chrześcijaństwo i jego obronę Jerozolimy przed muzułmanami - mówiła w Dwójce prof. Maria Starnawska. Zobacz więcej na temat: średniowiecze religia KULTURA Łukasz Kozak
Jedzenie i opera - coraz bliższa i lepsza relacja - Dawniej opera nie była dobrym miejscem do jedzenia dziś to się zmieniło i przyciąga ona wielkie nazwiska ze świata sztuki kulinarnej - opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki. Zobacz więcej na temat: jedzenie opera KULTURA MUZYKA
Aniela Rubinstein. "Dama przy kuchennym stole" - Nela wywoływała sensację na salonach. Z jednej strony była damą i żoną wielkiego wirtuoza, a z drugiej była permanentną kucharką - powiedziała Ula Ryciak, autorka książki "Nela i Artur. Koncert intymny Rubinsteinów". Zobacz więcej na temat: jedzenie Artur Rubinstein KSIĄŻKA
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska jedzenie KULTURA kulinaria
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura jedzenie kuchnia francuska KULTURA Marek Bieńczyk
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA kuchnia kulinaria
Średniowieczne wojny na relikwie - Konkurujące o pielgrzymów miejsca kultu oskarżały się nawzajem o posiadanie relikwii fałszywych. Od tego rodzaju konfliktów się roi, co sprzyjało ogólnemu dystansowi do relikwii wśród części wiernych - mówił w Dwójce historyk Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze religia KULTURA Łukasz Kozak