Polskie Radio
Section05

prd nie przegap

Góry Świętokrzyskie i ich liczne uroki

Ach, rozmarzył nam się Filip z Leopoldem. Zachciało im się na nartach pojeździć! A ponieważ restrykcje związane z epidemią wirusa zostały ostatnio trochę zluzowane i na nartach niedługo pewnie będzie można choć trochę pojeździć, to właśnie o tym przygotowali audycję. Na tę góralsko-narciarską rozmowę namówili Michała Zawadę - instruktora narciarskiego, który góry - szczególnie te świętokrzyskie - uwielbia.
Zobacz więcej na temat:  Podwieczorek z Filipem i Leopoldem sporty zimowe DAB+

Zamknij oczy i posłuchaj! 13 lutego świętowaliśmy Dzień Radia

Stuletnią historię radia trudno streścić w kilkunastu słowach. Ale jeśli już się uda, są to słowa niezapomniane, które przywołujemy do dziś. "Stoję przed jakąś dziwaczną trąbą (…) Wyobrażam sobie tą zabawną chwilę, gdy jakiś ananas korbą nakręci, śrubkę naciśnie i jakaś trąba, zamiast mnie, gadać zacznie..." - to jedno z najbardziej znanych nagrań radiowych marszałka Józefa Piłsudskiego zarejestrowane w Warszawie, 5 września 1924 roku. 
Zobacz więcej na temat:  edukacja słuchowisko dla dzieci dzieci

13 lutego. Światowy Dzień Radia w Polskim Radiu

Z okazji Światowego Dnia Radia Polskie Radio zaprasza na specjalne audycje i programy podkreślające szczególną rolę radia, jako środka komunikacji na całym świecie. Światowy Dzień Radia proklamowany został przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Oświaty, Nauki i Kultury UNESCO w 2011 roku. Od tego czasu Polskie Radio, dbając o promocję radiofonii i podkreślając jej szczególne znaczenie we współczesnej historii, przygotowuje na ten wyjątkowy dzień specjalny program. Tegoroczne hasła przewodnie wydarzenia to innowacja, łączność i ewolucja.
Zobacz więcej na temat:  edukacja czas wolny Podwieczorek z Filipem i Leopoldem DAB+ słuchowisko dla dzieci

Czw. 7.00-10.00. Dziś bardzo tłusty "Poranek"

Tłusty czwartek, w wersji na słodko, istnieje dopiero od XVI wieku. Dawniej, Rzymianie obchodzili raz w roku tzw. tłusty dzień, w którym jadło się szczególnie mięsa, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W ten sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ale to nie koniec "tłustej kariery" pączka, bo po słoninie, mięsie czy boczku, kucharze przez wiele lat, "pakowali" mu do środka: orzeszki, migdały i inne łakocie, a na specjalne zamówienie, nawet pierścionki zaręczynowe!
Zobacz więcej na temat:  dziecko faworki POLSKIE RADIO DZIECIOM Poranek Polskiego Radia Dzieciom RadioDzieciom słodkości