Polskie Radio
Section05

rolnictwo

Sierpniowe zwyczaje na wsi sprzed laty

Pierwsza połowa sierpnia obfituje w ciekawe święta i wydarzenia. Właśnie wokół sierpnia będzie się toczyć nasza audycja. Dowiemy się, jak obserwować łzy świętego Wawrzyńca, kogo spotkamy na odpuście św. Rocha w Mikstacie i co owija się wokół kapusty na święto Matki Boskiej Zielnej. Posłuchamy też o najważniejszym wydarzeniu, które miało miejsce w sierpniu - o żniwach.
Zobacz więcej na temat:  dzieci folk folklor kultura ludowa Muzyka dla dzieci instrumenty książki dla dzieci Monika Gigier spektakle dla dzieci

Absurd na granicy. Nie dla rzepaku z Ukrainy, olej wjeżdża

Olej rzepakowy, podstawa w niemal każdej polskiej kuchni, może wkrótce stać się produktem z importu, a jego cena wzrosnąć. Polscy producenci alarmują, że w kraju zabraknie nawet pół miliona ton rzepaku i domagają się od rządu zniesienia zakazu importu surowca z Ukrainy, żeby mogli kontynuować produkcję. Paradoksalnie, zakaz ten nie dotyczy gotowego, ukraińskiego oleju, który zalewa nasz rynek.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA przemysł żywność Ministerstwo Rozwoju i Technologii

Ekożywność z Euroliściem. To inwestycja we własne zdrowie

- Polacy cenią ekologiczną żywności i pytają o nią nawet na wakacjach. W hotelach i restauracjach, szukają oznaczeń BIO w potrawach, które im się proponuje. Zawsze warto szukać produktów z symbolem Euroliść 2. Taki certyfikowany produkt, uchroni nas przed alergiami i nowotworami, nawet jeśli będzie droższy o 10 do 40 procent - powiedziała w Polskim Radiu 24 Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Patryk Michalski ekologia żywność biotechnologia certyfikat ekosystem

Polskie Radio 24 ESAAF - wspólny głos nauki dla europejskiego rolnictwa i żywności

Pięć wiodących europejskich instytucji naukowych z obszaru rolnictwa, nauk przyrodniczych i żywności stworzyło Europejski Sojusz Naukowy na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF). Dlaczego naukowcy z kilku państw zdecydowali się działać wspólnie i co chcą osiągnąć? W audycji "Zmiana klimatu" w Polskim Radiu 24 rozmawiali o tym Marta Hoppe i jej gość - dr hab. Marta Mendel z SGGW. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 żywność naukowcy Bruksela