Marnujesz żywność? Wyrzucasz do kosza pieniądze Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęła kampanię "Żywność - dobro, które angażuje". Zobacz więcej na temat:
Poranne Rozmaitości 23.02.2016 r. W audycji m.in.: Ile czasu potrzeba na przerwy w pracy? - o odrywaniu się od pracy, tym zgodnym z Kodeksem pracy, jak też niekoniecznie zgodnym. Zobacz więcej na temat: praca program 500+
Ceny żywności najniższe od prawie 7 lat W styczniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe od tych z początku ubiegłego roku o 0,1 proc., podczas gdy wskaźnik cen wszystkich towarów i usług spadł o 0,7 proc. rdr, czyli mocniej niż w grudniu. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Nadchodzi czas na bezmięsne wędliny - Weganizm i wegetarianizm to moda, styl życia i pewna ideologia. Łagodniejszą odmianą, którą też niektórzy zaliczają do wegetarianizmu jest fleksiterianiz – mówi Magdalena Nowak dyrektor ds. marketingu REGIS. Zobacz więcej na temat: handel rolnictwo
Polacy stawiają na zdrowe jedzenie. Kasza wraca do łask Przez wiele lat odnotowywano w Polsce spadek spożycia kasz. Ten niekorzystny trend ulega jednak odwróceniu, gdyż dane za ostatnie trzy lata pokazują, że Polacy wracają do tego produktu. Zobacz więcej na temat: kasza gryczana kasza jęczmienna kasza manna zdrowie
Żywność i technologie górnicze: tym podbijemy Indie? Indie są zainteresowane polskimi technologiami górniczymi, np. czystego węgla, gazyfikacji tego surowca oraz technologiami przetwórstwa żywności - mówi ambasador Indii w Polsce Ajay Bisaria. W najbliższym czasie do tego kraju jadą kolejne polskie misje gospodarcze. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA górnictwo Indie inwestycje inwestycje zagraniczne
Smog wpływa też na skażenie żywności? Żywność pochodząca z okolic domów ogrzewanych piecami węglowymi może zawierać niebezpieczne związki - ostrzegają antysmogowi aktywiści. Zobacz więcej na temat: powietrze zanieczyszczenie zdrowie
UOKiK ukarał za zmowę przetargową na rynku pieczywa Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ukarał uczestników zmowy na rynku pieczywa. Zobacz więcej na temat: pieczywo UOKiK
Szumowski: każdy z nas jest ambasadorem Polski W audycji rozmawiamy o przecieraniu szlaków, o tym z czego my - Polacy powinniśmy być dumni, i o tym, że każdy z nas jest ambasadorem Polski oraz o agencie 007, który woli polską, a nie rosyjską wódkę. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA promocja
Złoty okres dla słowackich producentów żywności Słowacy kupują coraz więcej żywności wyprodukowanej w kraju. Mimo to polscy producenci radzą sobie na Słowacji coraz lepiej. Zobacz więcej na temat: Słowacja
Włoski przepis na pizzę idealną W audycji "A nuż, widelec" o najpopularniejszym włoskim daniu opowiada kucharz Marco Ghia. - Pośpiech w kuchni to nie jest dobra droga - brzmi jedna z jego rad, której zastosowanie ma duże znaczenie podczas przyrządzania ciasta na pizzę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska Marco Ghia pizza przepisy kulinarne Trójka
Kiełbasa biała parzona z unijnym certyfikatem Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Unia Europejska
Koniec marnotrawstwa żywności w Unii? We Francji weszło w życie prawo zakazujące kierownikom sklepów spożywczych wyrzucania niesprzedanych produktów. O sprawie pisze hiszpański dziennik "El Diario". Zobacz więcej na temat: Euranet Plus Ewa Wysocka Hiszpania prasa Trójka Unia Europejska
Serowar: hobby, na którym można zarobić Kuchenny eksperyment, moda, a może odpowiedź na zapotrzebowanie na żywność bez konserwantów… domowa produkcja serów staje się coraz popularniejsza. Zobacz więcej na temat: jedzenie
67 proc. Polaków je mięso w każdym posiłku Dziś obchodzimy Światowy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego. Wędliny i mięso to produkty bardzo często goszczące na naszych stołach. Zobacz więcej na temat: wędliny zdrowie
Czy żywność GMO jest szkodliwa? Soja, kukurydza, rzepak i bawełna - to cztery modyfikowane gatunki, których udział w światowej produkcji GMO jest bardzo duży - tłumaczy dr Renata Kazimierczak z SGGW. Zobacz więcej na temat: GMO Małgorzata Raducha Roman Czejarek Renata Kazimierczak
Tłusty czwartek: jaka cena pączków w tym roku Z przeprowadzonego badania wynika firmy Skilltelligence, że Polacy są prawdziwymi pączkożercami. W tłusty czwartek zjemy średnio aż 4,6 pączka! Średnia cena to 1,5 zł, ale w dużych miastach będą droższe. Zobacz więcej na temat: słodycze
Książeczka zdrowia pomoże w walce z otyłością? Od początku roku książeczka zdrowia jest znów obowiązkowa dla każdego dziecka. Wpisywanie do niej informacji o żywieniu dziecka miałoby pomóc w walce z nadwagą u najmłodszych. Zobacz więcej na temat: dzieci zdrowie Zuzanna Dąbrowska jedzenie