Polskie Radio
Section05

żywność

Jemy coraz zdrowszą żywność

Według najnowszego raportu „Health & Wellness Progress” w ubiegłym roku na świecie zmieniono skład prawie 34 tysięcy produktów, tak aby miały bardziej pozytywny wpływ na zdrowie klientów. W przypadku żywności zmiany składu dotyczyły przede wszystkim zmniejszenia ilości soli i cukru. Podsumowanie sporządziła organizacja The Consumer Goods Forum, promująca działania prozdrowotne i zrzeszająca prawie sto międzynarodowych korporacji produkujących żywność i kosmetyki oraz wielkich sieci handlowych.
Zobacz więcej na temat:  raport zdrowie

Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Żywność ekologiczna staje się staje się coraz popularniejsza. Jej produkcja jest regulowana rozporządzeniem UE, które wyraźnie określa, jakie normy muszą spełnić producenci, by ich by ich produkty trafiły na półkę BIO. Wedle przepisów unijnych - oraz obowiązujących w Polsce norm - za żywność ekologiczną uważa się tę wyprodukowaną według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów czy dodatków do pasz - tłumaczyła w "Pogotowiu konsumenckim" Dorota Metera, ekspert do spraw żywności ekologicznej.
Zobacz więcej na temat: 

Tort z wątróbki, czyli walka z marnowaniem jedzenia

Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie gotowanie