Żiżig galnasz - biesiada wprost z czeczeńskiej kuchni Żiżig galnasz to narodowe danie czeczeńskie. Do jego przygotowania potrzebujemy tłustej baraniny lub wołowiny oraz własnej roboty klusek. Zrobimy je w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka Czeczenia smak gotowanie jedzenie Mateusz Kulik
"Wareniki babci Darii" - reportaż Karoliny Kamińskiej [POSŁUCHAJ] Cztery pokolenia ukraińskich kobiet i dzieci od 3 tygodni mieszkają w parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze. Rodzina z Ukrainy przyjechała do Zielonej Góry tuż po wybuchu wojny. Panie próbują odwdzięczyć się gospodarzom i codziennie gotują ukraińskie specjały. Zobacz więcej na temat: reportaż reportaż w Jedynce Ukraina uchodźcy pierogi
"Wareniki babci Darii" - reportaż Karoliny Kamińskiej (Radio Zachód) Cztery pokolenia ukraińskich kobiet i dzieci od 3 tygodni mieszkają w parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze. Rodzina z Ukrainy przyjechała do Zielonej Góry tuż po wybuchu wojny. Panie próbują odwdzięczyć się gospodarzom i codziennie gotują ukraińskie specjały. Zobacz więcej na temat: Ukraina uchodźcy pierogi
Musisz zgłosić, czym ogrzewasz dom. Inaczej zapłacisz karę Wciąż ponad 3,5 mln Polaków nie zgłosiło w urzędzie, czym ogrzewają swój dom. A na dopełnienie tego obowiązku zostało coraz mniej czasu. Spóźnisz się? Zapłacisz nawet 5 tys. zł kary - przypomina Business Insider. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA węgiel gaz ziemny piec
Kolendra w cuglach. Karol Okrasa gościem Trójki Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. W licznych telewizyjnych programach i książkach kulinarnych swojego autorstwa zadaje kłam przysłowiu, że nie należy ufać chudemu kucharzowi. Nazywany smakoszem życia Karol Okrasa w audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" opowiedział m.in. o tym, jakie etapy w swoim życiu przechodzi każdy kucharz, o próbach odtwarzania smaków z dzieciństwa oraz o tym, dlaczego kolendra jest królową przypraw. Zobacz więcej na temat: muzyka hp Łukasz Sobolewski Trójka Katarzyna Ciepielewska jedzenie gotowanie kulinaria Warszawa
Marnowanie żywności - jak je powstrzymać? Co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia żywność Marta Zinkiewicz STYL ŻYCIA
Fettucine Alfredo. Jak przygotować to samodzielnie w domu? Masło i starty parmezan - tylko tyle potrzeba, żeby stworzyć sos Alfredo. Do tego makaron i mamy gotowe danie. W czym leży sekret smaku tego legendarnego sosu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik Włochy
"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Wystawa w Muzeum POLIN Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", wystawę pod takim tytułem można oglądać w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Żydzi Muzeum Historii Żydów Polskich KULTURA
Branża gastronomiczna wspiera Ukrainę Polscy restauratorzy, kucharze, winiarze włączyli się w akcję pomocy Ukraińcom. Przybiera ona bardzo różne formy - od przekazywania części swojego utargu, poprzez gotowanie dla uchodźców, po realizację zamówień dla ukraińskiego wojska. O szczegółach mówiliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: kulinaria Ukraina gotowanie wojna na Ukrainie Dwójka Ukraina Łukasz Modelski Dwójka
Stanisław Vincenz i kuchnia huculska Czym się różni kulesza od banyszu? Co to jest huślanka? Jak się robi kisielicę z miodem? Zobacz więcej na temat: kulinaria pisarze i poeci Dwójka Łukasz Modelski
Tłusty czwartek. Z jakich składników robi się pączki? W audycji "Cztery pory roku" przyjrzeliśmy się tłustoczwartkowym klasykom - pączkom i faworkom, a także zdradziliśmy przepis na hiszpański deser - churros. Zobacz więcej na temat: przepisy tłusty czwartek pączki faworki Małgorzata Raducha
WaluśKraksaKryzys: ten klip to opowieść o człowieku w momencie zmiany "To, co między nami" to czwarty singiel promujący album "Atak" WalusiaKraksyKryzysa. To wyjątkowa opowieść o człowieku w momencie zmiany. Na ekran tekst Walusia przeniósł Tomek Stenzel. Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk jedzenie zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
Burek - jak przygotować w domu bałkański przysmak? Burek to legendarne danie prosto z Bałkanów. Zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego, z mięsem, białym serem lub szpinakiem wewnątrz. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Bałkany jedzenie Mateusz Kulik
"Psy miłości" - jak Muchy na plan klipu wpuściły psy Są takie miejsca w internecie, dzięki którym możemy odpłynąć i zrelaksować się. Tak jest też w przypadku teledysku do singla zespołu Muchy "Psy miłości". Zobacz więcej na temat: Czwórka teledysk jedzenie zima media społecznościowe Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Jan Olejniczak
Smash burger - jak przygotować go samodzielnie w domu? Swoją nazwę smash burger zawdzięcza specjalnej metodzie przygotowywania mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie tego specjału we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka muzyka rozrywkowa gotowanie kulinaria hamburger sv jedzenie grill Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Kuchnia i wojna. Film o tym, jak gotuje się na froncie Kucharze w filmie "Kucharze historii" robią to, co wszyscy szefowie kuchni. Jednak warunki ich pracy są nieco inne - pracują niemal na polu walki, gotują dla żołnierzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie wojsko FILM
Taste the TV - smak z telewizora? Dokonania japońskiego wynalazcy mają sięgnąć naszych kubków smakowych, a to za sprawą telewizora, który będzie przekazywał smak potraw oglądanych na ekranie. Homei Miyashita i jego Taste the TV może być kulinarną rewolucją w świecie mediów. Sprawdzamy, jak ma to działać. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie gotowanie telewizja ekran Beata Kwiatkowska
Pieczony czosnek - dla smaku i zdrowia O zdrowotnych właściwościach czosnku wiemy bardzo dużo. Nie tylko buduje odporność naszego organizmu, ale też jest naturalnym antybiotykiem. Jednak nie każdy może jeść surowy czosnek, więc jego pieczona wersja jest świetną alternatywą. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa zdrowie czosnek Mateusz Kulik jedzenie Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska