Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju - Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Japoński sposób na szczupłą sylwetkę - Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Artystka w kuchni. Dzieła sztuki na paterze Gościem "Tędy po trendy" będzie Teresa Łabza, autorka bloga Candy Company. To jeden z najbardziej wysmakowanych zakątków blogosfery. Zobacz więcej na temat: blog blogosfera Czwórka kulinaria
Francuski przysmak z jaj, mąki i bekonu - To duży placek, naleśnik. Do jego wykonania wykorzystujemy jaja, mąkę i mleko. Taką mieszankę wylewamy na podsmażony bekon, a następnie dodajemy cebulę i wstawiamy do pieca - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska przepisy kulinarne Trójka
Oto na czym polega magia francuskiej kuchni - Kuchnię francuską scharakteryzowałabym jako bardzo elegancką i piękną, w dużym stopniu jest to zasługą składników, jakie są stosowane - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia francuska przepisy kulinarne Trójka
Minta odczarowuje śniadaniową monotonię - Choć wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to bardzo często je lekceważymy, jedząc w pośpiechu lub dzień w dzień to samo - mówiła w Dwójce kulinarna blogerka Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Małgorzata Minta śniadanie KULTURA
Co byś zjadła na śniadanie? W tym pytaniu jest wszystko: "dzień dobry", "dobrze cię widzieć". My porozmawiamy o książce "Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą". Zobacz więcej na temat: śniadanie
Robert Makłowicz z miłości do Dalmacji 3 czerwca odbędzie się premiera nowej książki Roberta Makłowicza "Dalmacja Książka kucharska". Jej autor będzie też gościem Jedynki. Zobacz więcej na temat: Dalmacja gotowanie Kraków
Przepis na proste ciasto z... chleba i rabarbaru - To ciasto było bardzo popularne w dwudziestoleciu międzywojennym. Po pierwsze dlatego, że było bardzo tanie, a po drugie - łatwe do wykonania - wyjaśnia Agnieszka Jeż, autorka książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Kwiaty cukinii - wdzięczny dodatek do pysznych dań Najlepsze są świeżutkie, zerwane o świcie. Ale nawet jeśli nie mamy do takich dostępu, to po kilku godzinach leżenia na półce straganu kwiaty cukinii też powinny być przepyszne... Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka warzywa
Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów" - Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: Lewis Carroll Łukasz Modelski KULTURA
Jak smakuje kraina czarów? W "Drodze przez mąkę" - rozmowa o tym co, kiedy i w jaki sposób się jada "Alicji w krainie czarów" Lewisa Carolla. Zobacz więcej na temat: Lewis Carroll
Targi w Parmie - kulinarna inspiracja Wyjątkowe targi kulinarne obywają się co dwa lata w Parmie. To jedne z najważniejszych europejskich targów branży żywnościowej. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej "Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada. Zobacz więcej na temat: FILM Jan Potocki kino kuchnia hiszpańska kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski Wojciech Jerzy Has
Chwasty w kuchni. Niedoceniony skarb natury - Podagrycznik pospolity to roślina, z którą każdy gdzieś się zetknął. Jemy jego łodygi i liście, jest smaczny i bardzo zdrowy - zapewnia Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Pieprz, sól i trotyl. Polityczna kuchnia Gmyza Na półkach księgarń pojawiła się książka "Co nam Gmyz zgotował. Przepisy ze szczyptą trotylu". Publikacja powstała na podstawie programu telewizyjnego "Kuchnia polska", do którego dziennikarz śledczy zapraszał polityków od lewa do prawa. Zobacz więcej na temat: Cezary Gmyz cukier gotowanie KSIĄŻKA polityka Roman Czejarek zdrowe odżywianie
Krótki sezon na szparagi. Jak go wykorzystać? W "A nuż, widelec" namawiamy do jedzenia szparagów i podajemy kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne szparagi Trójka
Jak dobrać muzykę do potraw? Badania pokazują, że poprzez muzykę nie tylko budujemy klimat wokół jedzenia, ale też wpływamy na smak, tempo spożywania i cenę zamawianych potraw. Zobacz więcej na temat: dźwięki Łukasz Modelski MUZYKA Paweł Brylski KULTURA