Lara Gessler i jej ziołowa piątka - Pewne połączenia smaków, znane w Polsce od lat, musiałam przełożyć na język deserów - mówi Lara Gessler, autorka "Słodkiego zielnika Lary". - Kaczkę z jabłkami i majerankiem jemy od wieków, znamy więc i lubimy smak jabłek z tym ziołem - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Karina Terzoni kulinaria
Słodkie desery z aromatem przypraw i ziół Tymianek, majeranek, jałowiec, mięta… w "Dniu Kobiet" udowodnimy, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery gotowanie przyprawy
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka jedzenie kulinaria perfumy
Agata Gawrońska: kuchnia to przede wszystkim dynamika - To mama mi pokazała, że trzeba gościć, gotować, podawać, serwować, uśmiechać się i bawić - mówi o pracy w usługach gastronomicznych Agata Gawrońska, najmłodsza szefowa kuchni w Polsce, która dziś gotuje dla ambasadora. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka jedzenie
Co się jada w powieściach Tomasza Manna? - Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: literatura Łukasz Modelski Tomasz Mann Wanda Klenczon
Nad Bałtykiem. Nie tylko kebab, lecz także śledzie W ostatnią wakacyjną sobotę w audycji "Droga przez mąkę" o nadbałtyckiej kuchni rozmawialiśmy z Dorotą Mintą, psychoterapeutką i smakoszką. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Małgorzata Minta Morze Bałtyckie pomorskie
Rusza XIII Festiwal "Warszawa Singera" Gołda Tencer, pomysłodawczyni festiwalu i szefowa Teatru Żydowskiego zapowiada bogaty program XIII edycji festiwalu Warszawa Singera, który potrwa w tym roku do 4 września. Zobacz więcej na temat: Gołda Tencer Krzysztof Komeda KULTURA Martyna Podolska MUZYKA TEATR Warszawa Żydzi
Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka kulinaria
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o dyni W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o sezonowych warzywach przełomu lata i jesieni. Zobacz więcej na temat: jesień lato Łukasz Modelski warzywa
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka
W kuchni czas na bakłażany - Bakłażany mają bardzo dużo słynnego piątego smaku, czyli smaku umami - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Mateusz Gessler: trzeba wszystkiego próbować W ciągu dnia brzuch Mateusza Gesslera wypełniają głównie kawy i herbaty, prawdziwa kulinarna uczta zaczyna się dla niego dopiero wieczorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Jan Kruczkowski Mateusz Gessler Mateusz Tomaszuk
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka
Drożdże i produkcja alkoholu - Drożdże produkują nie tylko dwutlenek węgla, ale także alkohol etylowy. Jednak on dość szybko paruje i dlatego w cieście drożdżowym nie jest wyczuwany - mówi Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: bakterie NAUKA Tomasz Rożek Trójka
Marcin Kuc: najlepsze jedzenie jest mięsem - Mięso to życie. Bez niego moje wyglądałoby bardzo kiepsko - mówi autor bloga kulinarnego "Jaja w kuchni". - Próbowałem weganizmu przez kilka dni, odciąłem wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska Mariusz Infulecki
Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem – Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść". Zobacz więcej na temat: Dwójka gastronomia gotowanie kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Po jaki ser warto pojechać w Bieszczady? - W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka nabiał podróże po Polsce Trójka
Co musisz wiedzieć, zanim pójdziesz coś zjeść W audycji z cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o tym, co - i w jaki sposób - ukrywają przed nami restauratorzy. Zobacz więcej na temat: Dwójka gotowanie KULTURA