W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia polska Monika Kucia
Nowe Epifanie. Tam zdrada jest też w jedzeniu Festiwal Nowe Epifanie zaplanowany jest na 40 dni. Obok stałych punktów programu, spektakli teatralnych, projekcji filmowych, koncertów, jest też dział kulinariów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo kulinaria religia KULTURA
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki? Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Dominika Klimek tłusty czwartek pączki
Jak promować kraj jedzeniem? O dyplomacji kulinarnej rozmawialiśmy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS oraz Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: dyplomacja kulinaria Łukasz Modelski
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Łukasz Modelski KULTURA
Dzień Pizzy: danie na śniadanie, obiad i imprezę Smakosze twierdzą, że z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki. - To danie uniwersalne i uzależniające. Jak się zacznie, trudno skończyć - śmieje się Francesco Pisani. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz STYL ŻYCIA kulinaria pizza kuchnia włoska hobby
Karnawałowe obżarstwo. Czy pójdzie nam w boczki? Faworki, chruściki i pączki, to główni bohaterowie wśród przepysznych wypieków na karnawałowym stole. - Zajadajmy się do woli, a zbędne kalorie zrzucimy w poście - zachęca Izabella Byczewska, z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kulinaria wypieki Małgorzata Raducha
Z czego składa się prawdziwy hummus? Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy ciecierzyca
"Gjelina: Cooking from Venice, California" - kultowa książka kucharska Przepisy kulinarne zawarte w książce "Gjelina: Cooking from Venice, California" to menu inspirowane posiłkami serwowanymi w kalifornijskiej restauracji Gjelina. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamila Dębczak Michał Piwowarek kulinaria STYL ŻYCIA
Hetfield, kuchnie świata i PIT-y. Od muzyki do finansów W programie zajrzymy do najlepszych kuchni świata, sprawdzimy, co słychać w kulturze i dowiemy się, jakie zmiany czekają w tym roku podatników. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Rock muzyka rozrywkowa
Zero waste w kuchni z Jagną Niedzielską Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta Kamil Jasieński ekologia STYL ŻYCIA
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Co by jadł Mały Książę? Może pączki z różą? - "Mały Książę" to na pewno bardzo ważna książka, którą każdy powinien przeczytać i jestem za tym, żeby ją czytać - mówi Maja Margasińska, znawczyni literatury. - Co ciekawe żaden z bohaterów książek Antoine'a de Saint-Exupéry'ego nie je - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KSIĄŻKA kulinaria jedzenie
Melba brzoskwiniowa Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria kuchnia edukacja
Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu? Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Piotr Firan zdrowie dieta kulinaria Dominika Klimek
Zupa pomidorowa w azjatyckiej wersji Zupa pomidorowa – klasyk, a jednocześnie doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Swoje nowem spojrzenie na "pomidorówkę" przedstawiła Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy pomidory