Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku – Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: katolicyzm kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski Meksyk tradycja Wszystkich Świętych aktualności katolickie
"Białe złoto" wspiera cele dobroczynne Podczas XVI edycji aukcji organizowanej na północy Włoch sprzedane zostały dwa kilogramy białych trufli. Dochód ze sprzedaży, w której uczestniczyli koneserzy z całego świata, został przeznaczony na cele dobroczynne. Zobacz więcej na temat: grzyby kulinaria pieniądze Włochy
Facet i kuchnia, czyli jak zaprzyjaźnić się z burakiem Wszystkie potrawy, których zdjęcia wraz z przepisami znajdziecie w tej książce powstały w kuchni Małgosi i Szymona. I przez nich zostały zjedzone. Na zdrowie! Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia kulinaria Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska? Zobacz więcej na temat: Azerbejdżan chałwa Czwórka desery kuchnia kulinaria Piotr Firan Turcja żywność
„D” jak deser z kaszy manny Dziś poznacie mannę z zupełnie innej, przesłodkiej strony! Zobacz więcej na temat: desery kasza manna kulinaria przepisy kulinarne Smak na tak
Pierniki - ciasteczka prawdy - Przy tych wypiekach nie można oszukiwać - mówią Monika i Maciek, którzy tworzą z pierników małe dzieła sztuki. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria
Dieta mięsna. Czy rzeczywiście jest zdrowa? Czy Polacy jedzą zbyt dużo mięsa? A może nasza dieta jest optymalnie zbilansowana? O tym opowie dietetyk w audycji "Się mówi". Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria zdrowie
Maia Sobczak - kobieta, która kuma kaszę Autorka bloga i książki "Qmam kasze" przekonuje, że dobre jedzenie kojarzy jej się z pozytywnymi emocjami: miłością i bezpieczeństwem, a gotowanie pozwala jej wrócić myślami do czasów dzieciństwa. Zobacz więcej na temat: blogosfera Czwórka Karina Terzoni kasza jaglana Katarzyna Dydo kulinaria przepisy kulinarne żywność
"O" jak owoce morza Czym są owoce morza i czemu zawdzięczają swą nazwę? Zobacz więcej na temat: owoce morza przekąski Smak na tak kulinaria
Kajetan Góra - czyni cuda na głowach gwiazd Gość audycji to jeden z najsłynniejszych stylistów fryzur. W jego atelier czesały się Edyta Górniak, Mandaryna i Natalia Siwiec. Zobacz więcej na temat: aktorzy Czwórka fryzjer fryzury gotowanie kulinaria moda trendy
Jogurt - jak powstaje to popularne śniadanie? Na tej przekąsce poznali się już starożytni, dziś jogurt to podstawowy składnik śniadania młodego człowieka. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba. Zobacz więcej na temat: choroba Czechy książki kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski ryby
"F" jak frytki - z marchewki i pietruszki Zdrowe i smaczne frytki podano. Dwukolorowe - marchewkowo-pietruszkowe :) Zobacz więcej na temat: kulinaria przekąski przepisy kulinarne Smak na tak warzywa zdrowe odżywianie
Okupacja od kuchni. Jedzono wrony, gołębie i koty - W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania". Zobacz więcej na temat: II wojna światowa Katarzyna Jankowska okupacja niemiecka kulinaria jedzenie żywność KSIĄŻKA NAUKA
Ciekawostki. Z Instytutu Lotnictwa do... kuchni W "Nawiedzonych" zaserwujemy Wam garść ciekawostek ze świata nauki, a w studiu pojawią się youtuberzy z "Atelier smaku". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria NAUKA technologie
Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin? - Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Dwójka Fryderyk Chopin gotowanie kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Kompozytor i smakosz. Chopin przy stole Co jadał kompozytor na Majorce z George Sand? I czy prawdą jest jego zamiłowanie do mleka? Prześwietlamy smak Chopina. Zobacz więcej na temat: Fryderyk Chopin gotowanie kulinaria
"Ch" jak chińskie jedzenie Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Czy rzeczywiście ryż w kuchni chińskiej jest podstawą? Zobacz więcej na temat: kuchnia chińska kulinaria ryż Smak na tak sushi