Brad Pitt "wszystkojedzący". Przez żołądek do Oscara W każdym filmie, w którym gra, pojawia się przynajmniej jeden wątek kulinarny. W menu kreowanych przez niego postaci jest wszystko - od fast foodów, poprzez wykwintne dania, żywność ekologiczną, aż po desery. Nic więc dziwnego, że Brad Pitt nazywany jest najbardziej "doświadczonym kulinarnie" aktorem w Hollywood. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA FILM Beata Kwiatkowska brad pitt
Tort pizzowy albo zupa z serem. Jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby jedzenie gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik pizza
Deep dish - jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska Artystka Karolina Brzuzan stworzyła książkę kucharską, która ma pokazać i wyeksponować problem głodu na świecie. Jak mówi autorka, publikacja stoi w sprzeczności do tego, co znajdziemy na kartkach zwykłych książek kucharskich, czyli sytości, przepychu, czy bogatych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska gotowanie literatura KSIĄŻKA KULTURA
Langosza najpierw się czuje, a dopiero później widzi Langosz to duży płaski pączek, czyli ciasto drożdżowe z dodatkami. Klasyczne to śmietana, czosnek i ser. -Dziś langosze przeżywają swój renesans - załapały się na street food - mówi Joanna Petrovics. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia węgierska
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków". Historie uchodźców zawarte w smaku "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców. Jak opowiedzieć historię poprzez smaki, które pamięta się z rodzinnego domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński
Pomysł na niedzielny obiad? Spróbuj arancini Sycylijczycy mówią, że to zabójca głodu. Arancini wyglądają jak małe pomarańcze, ale to chrupiące kulki wypełnione ryżem i mięsnym sosem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Sycylia kuchnia Mateusz Kulik
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Mateusz Kulik kuchnia japońska sushi
"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie KULTURA FILM
Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je? - Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia gotowanie Mateusz Kulik
Przepis na zimowy obiad: pietruszka, wanilia i chili - W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Wigilijny Czat Czwórki". Świąteczne tradycje z całej Polski Tradycje związane z Wigilią Bożego Narodzenia łączą polskie domy, chociaż każdy region naszego kraju ma swoje odmienności. O swoich sposobach na święta opowiadają w specjalnym wydaniu "Czatu Czwórki" Justyna Majchrzak, Kamil Jasieński i Jakub Jamrozek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Justyna Majchrzak Kamil Jasieński Jakub Jamrozek święta Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2019 Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu tradycja gotowanie
Kutia - słodki deser na wigilijnym stole Kutia to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kutia Boże Narodzenie Wigilia
Karp wigilijny - przepis z 1540 roku Przepis pochodzi z najstarszej polskiej książki kucharskiej z XVI w., tzw. "Kuchmistrzostwa", uważanego dotąd za zaginione. Książka ukaże się w 2020 roku jako część kolejnego tomu naszej serii "Monumenta Poloniae Culinaria" wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie 2019 Karp przepisy kulinarne HISTORIA
50 twarzy śledzia To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
Nienasycone. Frida Kahlo i inne artystki od kuchni 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów znalazło się w książce "Nienasycone". To wielka kulinarna podróż przez kraje i epoki, ale też opowieść o apetycie na wolność, sztukę, sławę i... tort czekoladowy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska literatura
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka kuchnia jedzenie obiad gotowanie