Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA Łukasz Modelski kuchnia
Kulinarne podróże. "Polak NieNażarty" i "Italia do zjedzenia" Gosia Molska żartobliwie w swojej książce nazwała Polaków nienażartymi. "Polak NieNażarty" to opowieści o polskiej kuchni oraz garść przepisów, o których autorka opowie w rozmowie z Beatą kwiatkowską. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Durian - owoc dla odważnych Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA STYL ŻYCIA owoce dieta zdrowie Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła
Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski kuchnia Finlandia
Święta ukryte w... kuchennym kredensie - Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Zobacz więcej na temat: Czwórka Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2017 Justyna Majchrzak STYL ŻYCIA kuchnia polska
"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta - Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Włochy Łukasz Modelski KULTURA
Star Wars. Co jedzono w odległej Galaktyce? Znamy już recenzję najnowszej części "Gwiezdnych wojen", czas przyjrzeć się "Ostatniemu Jedi" od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gwiezdne wojny
Barszcz, pierogi, bigos - polskie menu na brazylijskim stole Przygotowania do świąt w polskich domach idą pełną parą. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Okazuje się, że ten polski przysmak uwielbiają też… Brazylijczycy. "Polskieradio.pl na końcu świata" zagościło w kawiarni "Krakowiak" w Kurytybie. Zobacz więcej na temat: PolskieRadio.pl na końcu świata podróże kuchnia polska Brazylia TYLKO U NAS
Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha kuchnia polska ryby Wigilia
67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku" – Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: KULTURA kuchnia polska wódka napoje alkohol KSIĄŻKA Łukasz Modelski kuchnia
Kuchnia świata na świątecznym stole - W Warszawie obok nas żyje wiele narodowości i ma to swoje przełożenie na kuchnię. Chcemy pokazać świąteczne potrawy w wielokulturowym, międzynarodowym ujęciu - mówił Mateusz Kaczyński z bloga "Pańska Skórka", współorganizator Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia polska STYL ŻYCIA
Dobre przepisy prezentem najlepszym O książkach kulinarnych pod choinkę rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Małgorzatą Mintą, blogerką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie literatura Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kuchnia jedzenie gotowanie Łukasz Modelski
Co jada smakosz na trasie maratonu? - Najlepiej karmią maratończyków w Mediolanie. Co prawda nie było parmezanu, szynki parmeńskiej i proseco, za to organizatorzy serwowali pyszne pomarańcze z Sycylii - opowiada kucharz i biegacz Tomasz Woźniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zdrowie STYL ŻYCIA Karina Terzoni
Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis! Co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych świąt - Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć tradycyjnego "roast turkey", czyli pieczonego indyka. Jak go przyrządzić? Oto przepis idealny - prosty, łatwy i przyjemny. Zobacz więcej na temat: kuchnia USA Święto Dziękczynienia przepisy kulinarne
Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać? - Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała… Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie Maciej Oswald zdrowe odżywianie Anna Borkowska STYL ŻYCIA