Przy wspólnym stole z bohaterami "Lalki" "Piła z kryształów, jadała ze sreber i porcelany kosztownej jak złoto" - pisze o Izabeli Łęckiej Bolesław Prus. A czy bohaterka "Lalki" stosowała jakąś dietę? Zobacz więcej na temat: Bolesław Prus lalka literatura kuchnia kuchnia polska KULTURA
Ruchome figury Chrystusa w średniowieczu Gościem audycji był dr Kamil Kopania, autor tezy, że animowane przedstawienia krzyża w okresie Wielkiego Postu to tradycja, która narodziła się na Półwyspie Iberyjskim. Zobacz więcej na temat: religia średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Oscary i głód. Kulinarne targowisko próżności – Głównym założeniem tej kolacji jest dopełnienie celebry. Są wcześniej przecieki z kuchni, co będzie w menu, tak jak wcześniej plotkuje się na temat ubrań i biżuterii gwiazd – mówiła psycholog Dorota Minta o poczęstunku po gali rozdania Oscarów. Zobacz więcej na temat: jedzenie Hollywood Oscary KULTURA kulinaria kuchnia Los Angeles
Francuskie smaki na szlacheckich stołach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska gotowanie KULTURA
Wszystkie podróże Brendana Żeglarza W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o irlandzkim mnichu i założycielu opactwa w Clonfert, któremu przypisuje się m.in wyprawę na Azory i do Ameryki Północnej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze Irlandia
Z wizytą w katalońskim "barze trzygwiazdkowym" - Raz w tygodniu restauracja zamyka się w porze lanczu. To czas, gdy ludzie pracujący na sali spotykają się, by porozmawiać o problemach, rozwiązać konflikty, często uczestniczy w tym psycholog - mówiła o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia restauracja Hiszpania katalonia KULTURA
"Ameryka nie była dla Sienkiewicza kulinarnym rajem" - Pisarz wszędzie, gdzie podróżował, patrzył raczej na to, co się dzieje dookoła stołu, a nie na stole. Jego opisy potraw są skromne, ale często przewija się w nich zapach albo bardzo plastyczny kolor – powiedział w Dwójce obieżyświat i restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: Henryk Sienkiewicz jedzenie
Jak tak naprawdę brzmiała "Pieśń o Rolandzie"? W "Kryzysie wieku średniego" skonfrontowaliśmy dwa wykonania "Pieśni o Rolandzie" Benjamina Bagby'ego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze literatura Łukasz Kozak
Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni <p>Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.</p> Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja
Uczciwość i smak. Szukając prawdziwego jedzenia Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu "Kukbuk", autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu". Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia żywność KULTURA NAUKA
Dlaczego bóg Loki ma zaszyte usta? - Z postacią Lokiego uczeni przez dłuższy czas nie mogli sobie poradzić. Nie rozumieli, o co chodzi - podkreślał prof. Władysław Duczko, autor książki "Moce wikingów. Świat wczesnośredniowiecznych Skandynawów". Zobacz więcej na temat: średniowiecze historia Europy Wikingowie Łukasz Kozak Skandynawia KULTURA
Czym się zajadały panny z Wilka? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o kuchni w opowiadaniu Jarosława Iwaszkiewicza, ale też w filmie Andrzeja Wajdy. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Jarosław Iwaszkiewicz Andrzej Wajda
Blogerka w restauracji. Nowy wymiar krytyki W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z blogerką restauracyjną Joanną Mróz, która ocenia lokale w autorskiej 20-punktowej skali. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Wołek, klusia i fajni poganie. Świąteczne apokryfy – Ewangelie pozostawiają mnóstwo niedopowiedzeń, a tych ludzie średniowiecza nie znosili. Każdą lukę starali się wypełnić jakąś historią – mówił mediewista Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze KULTURA NAUKA historia Europy historia Polski HISTORIA Łukasz Kozak ewangelia Boże Narodzenie Biblia
Legendarna krytyczka win: obiektywny smak wina to fikcja - Nasze narzędzia miernicze są zindywidualizowane. Dla jednych pewne składniki wina są niewyczuwalne, dla innych okazują się bardzo gorzkie. Poza tym dwie butelki tego samego wina potrafią się różnić - mówiła w Dwójce Jancis Robinson, brytyjska znawczyni win. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA
Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie? – Doświadczony barman powinien znać receptury podstawowych klasyków, czyli od 150 do 200 koktajli – mówił Patryk Kowalski, wicemistrz świata duetów barmańskich. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA koktajl przepisy kulinarne kulinaria napoje
Podróż po warszawskich restauracjach lat 90. O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: restauracja jedzenie Warszawa lata 90
Ranking najbardziej smakowitych książek Zapraszamy do wysłuchania trzech części podsumowania najciekawszych książek kucharskich, które w ostatnim czasie trafiły do księgarń. Zobacz więcej na temat: gotowanie jedzenie