Polskie Radio
Section05

zdrowie

Kanapka może być zdrową i smaczną przekąską. Wprowadź kilka zmian

Słowo "kanapka" pochodzi z francuskiego canapé i oznaczało małą przekąskę serwowaną na pieczywie, często w eleganckiej formie. Dziś to jedno z najbardziej uniwersalnych dań świata – proste, szybkie i dające nieskończone możliwości smakowe. Jak można zmienić zwykłą kromkę chleba w pyszną, wyrafinowaną i jednocześnie zdrową przekąskę?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo dieta kanapki zdrowie i dieta

Jak zachować sprawność mimo upływu lat? O zapobieganiu sarkopenii

Nie pozwólmy, żeby "zjadła nas" sarkopenia! To poważny problem medyczny i społeczny - z wiekiem ubywa masy mięśniowej, co prowadzi do ograniczeń sprawności. W audycji "Samo zdrowie" rozmowa o roli białka w naszej diecie oraz roli aktywności fizycznej, czyli o przepisie na długie życie w dobrym zdrowiu. Gościem Małgorzaty Telmińskiej był prof. Jacek Sobocki - chirurg, gastroenterolog.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 dieta starość

Zaskakujące wyniki badań: nadwrażliwość na gluten nie wynika z glutenu

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) nie wynika z reakcji organizmu na sam gluten, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą - wynika z dużego przeglądu badań opublikowanego w czasopiśmie "The Lancet". Zdaniem ekspertów odkrycie to może - i powinno - na nowo zdefiniować podejście do definiowania, diagnozowania i leczenia nadwrażliwości na gluten.
Zobacz więcej na temat:  dieta odżywianie NAUKA

Zanim spadnie śnieg. Jak przygotować się do sezonu narciarskiego?

Start do nart - brzmi dziwnie w październiku? Nic bardziej mylnego: to właściwie ostatnia chwila, by przygotować się do zimowych aktywności. Co robić, by w lutym nie cierpieć z powodu kontuzji? Najlepiej posłuchać specjalisty i jak najszybciej zacząć ćwiczenia. O tym, jak przygotować się do sezonu zimowego z ortopedą, dr Moniką Dorocińską rozmawiała Małgorzata Telmińska. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 narty

Ograniczanie cukru w dzieciństwie, to zdrowsze serce w wieku dorosłym

Ograniczenie dzieciom spożycia cukru w początkowym okresie ich życia, włącznie z okresem płodowym, ma związek z niższym ryzykiem różnych chorób układu krążenia w wieku dorosłym, w tym zawału serca, niewydolności serca, a także udaru mózgu – wynika z badania, które publikuje czasopismo „BMJ”.Jak zaznaczają autorzy pracy, największą ochronę przed problemami z układem krążenia w dorosłości zapewnia ograniczenie cukru od momentu poczęcia (czyli już przez mamę, która zaszła w ciążę) aż do 2. roku życia dziecka.
Zobacz więcej na temat:  zdrowie dziecka dieta cukier serce

Brzuch jak balon? To może być SIBO

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem, z którym boryka się prawie 20% populacji. Choć jelitowe bakterie są potrzebne, czasami jest ich dużo za dużo i produkują gaz, który jest przyczyną bólu i ogromnych dolegliwości. Gościem w audycji "Samo zdrowie" była Agnieszka Madejczyk, dietetyczka kliniczna, z którą  o objawach, przyczynach SIBO, także o tym, jak ważne, także dla psychiki, jest leczenie tego schorzenia rozmawiała Małgorzata Telmińska.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 dieta mikrobiota jelita