Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć? Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Babcia radzi zdrowie i dieta zdrowie Justyna Tylczyńska STYL ŻYCIA kuchnia
"Vegenerata". Jak biegać, jeść i chudnąć? "Vegenerata, sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij" - to książka, którą napisał biegacz i bloger Przemysław Ignaszewski. Zapraszamy na spotkanie z autorem. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie zdrowie hobby
Dieta rowerowa. Co jeść, aby dobrze się jeździło? Sezon rowerowy już oficjalnie otwarty, dlatego w Czwórce pojawi się Jagoda Podkowska, autorka książki "Bike & Cook. Kulinarny poradnik rowerzysty". Zobacz więcej na temat: Czwórka rower
Jak obniżyć cholesterol? Wystarczy kilka zmian w diecie Kilka zmian w jadłospisie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie cholesterol tłuszcz serce nadwaga
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA makaron kuchnia polska kuchnia włoska jedzenie gotowanie
Sól spożywana w nadmiarze niebezpieczna dla zdrowia - Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym - podkreślił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie żywność sól
Menu na wiosnę? "Nadchodzi czas pietruszki!" - Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska warzywa STYL ŻYCIA
"Wspólne gotowanie stało się naszą nową religią” Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 gotowanie Monika Kucia
Dieta dla mózgu. Jak zachować sprawność umysłową? W miarę upływu lat mózg człowieka się kurczy. Tracimy neurony, co może wpływać na uczenie się i pamięć. Naukowcy z Edynburga przeprowadzili badania wśród szkockich seniorów. Wynika z nich, że osoby, które przestrzegały diety śródziemnomorskiej zachowały większą objętość mózgu niż ci, którzy tego nie robili. O tym od czego może zależeć przedłużanie sprawności intelektualnej w jesieni życia mówił w audycji Czas na Naukę dr Paweł Boguszewski z Instytutu Biologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowe odżywianie mózg zdrowie
Jogurt sprzymierzeńcem w walce z depresją? Dodawane do jogurtów bakterie z rodzaju Lactobacillus minimalizują symptomy depresji u myszy - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Virginia (USA). Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie depresja
Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż! - I krój nim warzywa, owoce, dodawaj pestki, oleje z roślin. To są najlepsze narzędzia do walki z upływem czasu - przekonuje Agnieszka Mielczarek, autorka książki "5 lat młodsza w 5 tygodni". Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna Czwórka medycyna estetyczna Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Laktoza - cukier ciężkostrawny dla dużych U noworodków, niemowląt i małych dzieci działa na najwyżych obrotach, z wiekiem aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy stopniowo się zmniejsza. Czy to oznacza, że wszyscy dorośli powinni stosować dietę bezmleczną? Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz mleko
Sól, cukier i tłuszcze. Jak jeść, by żyć zdrowo? Gość "Czterech pór roku" zwraca uwagę, że obecnie wszystko jest posypane białym cukrem, którego jeszcze 100 lat temu nie było. - Słodziło się miodem, orzechami, sokami owocowymi i byliśmy zdecydowanie zdrowsi. Badania cały czas to potwierdzają - mówi Marta Pawłowska. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie jedzenie cukier cukierki sól tłuszcz STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Jak zrzucić zbędne kilogramy? To trzeba wiedzieć Do 2030 r. jedna na trzy osoby dorosłe w Polsce będzie otyła – ostrzegają eksperci. Społeczna świadomość o zdrowym trybie życia jest coraz większa, a zmiana stylu życia w praktyce ma coraz więcej zwolenników. To również dzięki takim osobom jak goście audycji Kobiety Sukcesu, Kobiety Biznesu: Katarzynie Błażejewskiej-Stuhr, dietetykowi klinicznemu i autorce publikacji poświęconych zdrowemu żywieniu oraz Adzie Jakimowicz, trenerowi personalnemu i autorce poradników. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 otyłość zdrowie
Czy warto jeść nowalijki? - Badania pokazują, że spożycie warzyw wciąż spada, więc jeśli pojawiają się nowalijki, które są tak bardzo wyczekiwane, to warto je włączyć do naszego jadłospisu, ale nie w dużej ilości - radzi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: zdrowie Krzysztof Grzesiowski STYL ŻYCIA jedzenie
Czy mleko jest szkodliwe? Chociaż mleko wydaje się idealnym naturalnym pokarmem, wielu widzi w nim zagrożenie dla zdrowia, przed którym trzeba się bronić białym napojem z soi czy owsa. W sieci mnożą się kolejne teksty dotyczące rzekomo szkodliwego wpływu mleka na zdrowie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie mleko choroba białko
Odchudzanie dzięki tabletkom. Czy to działa? Choć na rynku dostępna jest ogromna liczba preparatów odchudzających, korzystanie z nich na własną rękę raczej nie pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na jakiej zasadzie działają suplementy diety reklamowane jako środki na odchudzanie? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie suplementy diety nadwaga otyłość
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny? Amerykańscy naukowcy odkryli allel wegetariański, czyli gen odpowiedzialny za przetwarzanie kwasów omega i niejedzenie mięsa. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA zdrowie Maciej Oswald Patryk Kuniszewicz