Produkty spożywcze przyszłości będą miały mniej kalorii? Naukowcy pracują nad zmniejszeniem kaloryczności produktów spożywczych. Jednym z pomysłów jest zastąpienie tłuszczu żelem wytworzonym z alg morskich. Zobacz więcej na temat: NAUKA żywność zdrowie
Dlaczego warto pić wodę z cytryną? Okazuje się, że tak prosta mieszanka, jaką jest woda z wciśniętym do niej sokiem z cytryny lub z jej plasterkiem, potrafi zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. Dlaczego warto ją pić? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie witaminy uroda woda owoce
Jak dobrze przygotować jedzenie do pracy? - O diecie warto pomyśleć tak, jak o zmianie nawyków żywieniowych, czyli jak o czymś, co jest trwałe, by utrzymać efekty odchudzania - mówi dietetyk, Ewa Bieniak. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie zdrowie
Skąd wzięła się nazwa fasolka po bretońsku? - Gotuję fasolę z odrobiną cukru i solę intensywnie dopiero pod koniec gotowania. Dodaję szałwię, rozmaryn i czosnek, a gdy jest miękki i odcedzony dolewam oliwę. Fasola staje się wtedy włoska i można ją zjadać po ziarenku jak cukierki - poleca Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka fasolka po bretońsku fasolka szparagowa warzywa STYL ŻYCIA
Naukowcy: obalamy tezę powrotu do jedzenia masła Spożywanie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca - potwierdzają to najnowsze wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie
Mleko kokosowe - na słodko, na słono, na zdrowie! Wyciśnięte z białego miąższu orzecha kokosowego mleko to nie tylko alternatywa dla mleka krowiego, którego wiele osób nie może spożywać. To także wyjątkowy składnik wielu potraw, który nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Ale to nie koniec. Poza doznaniami smakowymi, mleko kokosowe dostarcza też wiele cennych wartości odżywczych, które pomagają dbać o zdrowie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dziecka zdrowie orzechy koktajl kuchnia kuchnia tajska mleko uroda witaminy minerały przepisy kulinarne zdrowie i dieta
Jak opóźnić procesy starzenia? Z biegiem lat zmienia się nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Dojrzewamy, uczymy się, więcej wiemy i rozumiemy, więcej potrafimy. Jedne procesy w organizmie się zaczynają, niektóre zwalniają, inne całkiem zanikają. Pierwsze oznaki upływu czasu pojawiają się na skórze, ale żeby walczyć z procesem starzenia trzeba dbać nie tylko o jędrną cerę. Jak to zrobić? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda zdrowie starość witaminy minerały zdrowe odżywianie tłuszcz
Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw: Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca
Jak godnie uczcić Tydzień Kuchni Włoskiej? Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska jedzenie Marco Ghia smak STYL ŻYCIA
Produkty "bio", "fit", "light" - nie daj się nabrać! Osoby, które się odchudzają lub chcą po prostu odżywiać się zdrowo, często sięgają po produkty oznaczone jako dietetyczne. Okazuje się jednak, że to pułapka zastawiona przez marketingowców! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowe odżywianie jedzenie żywność zakupy STYL ŻYCIA
Co smacznego możemy znaleźć na łące? - Rośliny przestały wyglądać tak samo, smakować jak dawniej i być tym samym. Dziś łąka jawi się jako wielkie pole do odkrywania i dlatego każdą wolną chwilę spędzamy w chaszczach - opowiadała etnograf, Małgorzata Ruszkowska. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń zdrowie rośliny kuchnia STYL ŻYCIA
Tłuste jedzenie negatywnie wpływa na rozwój mózgu Spożywanie przez dzieci dużych ilości tłustych produktów, m.in. typu fast food, może poważnie zaburzyć rozwój kory przedczołowej - dowodzą szwajcarscy naukowcy. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie medycyna
Czego w naszej diecie nie lubią zęby? Sprawdziła to Anna Lewandowska, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie. W Czwórce opowiedziała o wynikach swoich badań nad erozją szkliwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie NAUKA Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald
Skuteczne sposoby na trądzik Choć często kojarzy się z okresem dojrzewania, trądzik to problem, który dotyczy osób po trzydziestce i w późniejszym wieku. Jest zjawiskiem, którego często nie da się przeczekać, ale trzeba zwalczyć. Pozostaje tylko pytanie, jak sobie z nim poradzić. Warto poznać sprawdzone sposoby. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie moda i uroda uroda choroby skóry lekarz antybiotyki witaminy
Jak uchronić dziecko przed otyłością? Nasze dzieci tyją na potęgę, a przyczyną są złe nawyki żywieniowe, stres i siedzący tryb życia. Jak troszczyć się o dziecko, by sięgało po zdrowe jedzenie? Zobacz więcej na temat: dzieci Grażyna Dobroń otyłość STYL ŻYCIA Trójka zdrowie i dieta
Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. Zobacz więcej na temat: dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy Cukrzyca rozwija się podstępnie i na początku nie daje żadnych objawów. Często dopiero pacjent, kiedy trafia do szpitala z groźnymi powikłaniami dowiaduje się, że jest chory. W przypadającym na 14 listopada Światowym Dniu Cukrzycy lekarze zwracają uwagę na obserwowanie organizmu i nielekceważenie żadnych niepokojących oznak. Zobacz więcej na temat: choroba cukrzyca STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Co jeść żeby nie chorować – Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą". Zobacz więcej na temat: nowotwory zdrowie zdrowie i dieta Henryk Szrubarz