Polskie Radio
Section05

dieta

Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro

Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega?
Zobacz więcej na temat:  jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta

Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu?

Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Dlaczego kwasy omega są nam potrzebne?

Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie ryby STYL ŻYCIA tłuszcz zdrowie zdrowie i dieta