Polskie Radio
Section05
gotowanie

Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół

Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby.
Zobacz więcej na temat:  Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kulinaria kuchnia polska

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.
Zobacz więcej na temat:  karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie