Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta gotowanie pierogi przepisy kulinarne kulinaria
Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi? Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria zdrowie
Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie - Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria sushi
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia hiszpańska kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Stolica ma jadalne lica Oblicze Warszawy to głównie bloki, arterie i nowoczesne wieżowce. Okazuje się jednak, że "twarz" tej metropolii jest "przypudrowana" zielenią, którą można... jeść. Goście audycji "Na cztery ręce" opowiadali, co smacznego w warszawskiej trawie szumi? Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria Warszawa
Ewa Wachowicz - gotująca Miss Polonia Miss Polonia, producentka, dziennikarka telewizyjna, rzecznik prasowy rządu, kucharka... wydawałoby się, że ta kobieta żadnej pracy się nie boi. Dla wielu Polek jest wzorem do naśladowania. Oczywiście mowa o Ewie Wachowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Pomidorowe szaleństwo Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne warzywa żywność
Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę! W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Świątynia Sweti Cchoweli, taniec kartuli, pierożki chinkali - Gruzja w pełnej krasie - Dla Gruzinów obiekt, który ma mniej niż 500 lat nie jest zabytkiem. Wynika to z tego, że w tym niewielkim kraju, który odpowiada mniej więcej 1/4 terytorium Polski, jest mnóstwo zabytków znacznie starszych - mówił w radiowej Jedynce Krzysztof Dąbrowski z portalu Kaukaz.pl. Zobacz więcej na temat: gotowanie Gruzja Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha podróże turystyka
Nadchodzi moda na bento Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie? - Stereotyp kanapkowy powoli odchodzi w niepamięć. Bo kreatywność rodziców jest dziś właściwie nieograniczona - mówił w szef kuchni Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka Trójka
Białe trufle "Białe trufle" N. M. Kelby to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji. Mistrz smaku gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu a także przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. Zobacz więcej na temat: Beata Tyszkiewicz gotowanie kolacja lektury jedynki Paryż
Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam! - Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga. Zobacz więcej na temat: design gotowanie kulinaria Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa zdrowie kulinaria gotowanie przepisy kulinarne
Kuchnia seniorów Autorzy akcji „Warszawskie Historie Kulinarne” proponują uchwycić historię Warszawy od kuchni i wydać książkę kucharską z najlepszymi przepisami kulinarnymi naszych rodziców i dziadków. To jedna z wielu, obok na przykład Kafejki Międzypokoleniowej, akcji, która ma na celu zbliżenie do siebie młodszych i starszych warszawiaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie senior
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby przepisy kulinarne
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria