Polskie Radio
Section05

gotowanie

Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie

Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom.
Zobacz więcej na temat:  kulinaria rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska

Naleśniki czy leczo z ciecierzycą. Jak świadomie karmić dziecko?

Żeby dobrze gotować, trzeba to kochać. Czy można nauczyć dziecko wspólnego przygotowywania posiłków, dobrze się bawić a jednocześnie tworzyć silne więzi? Mówiła o tym w "Strefie Rodzica" Agata Gwiazdowska - specjalistka żywienia, przedsiębiorcza mama, która podzieliła się ze Słuchaczami swoimi patentami na świadome i zdrowie żywienie dzieci.
Zobacz więcej na temat:  radio dla dzieci radio dla rodziców rodzicielstwo Strefa Rodzica dzieci komunikacja wychowanie rodzice zdrowie i dieta zdrowie dziecka

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia kuchnia polska tradycja Marta Zinkiewicz

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka kulinaria jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski