"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Jedzenie jako przejaw patriotyzmu? W książce "Rozmowy przy stole" Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren i Jacek Wasilewski piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Czy można powiedziec, że jedzenie może być patriotyczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie tradycja
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia francuska Francja gotowanie
Bogactwo dyniowych smaków na jesień Dynia to popularne, ale wciąż niedoceniane warzywo, które dostać można w wielu różnych odmianach, i które daje mnówstwo możliwości w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie jesień dynia
Martyna Wolna. Sztuka, która uzależnia jak cukier Obrazy z kostek cukru, instalacje z rozsypanych, kolorowych drażetek, przestrzenne formy z cukierków na wagę - to słodki wymiar sztuki Martyny Wolny. - Moje obrazy można oglądać, dotykać, wąchać i smakować - przekonuje artystka. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA SZTUKA wystawa Beata Kwiatkowska
"To film o restauracji, w której przegląda się Europa" - Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kino FILM Finlandia
Michał Żulewski - rekonstruktor smaków - Żyję kuchnią, gotowanie jest dla mnie wszystkim - opowiada szef kuchni Michał Żulewski, który w Toruniu nie tylko przygotowuje dania, ale też rekonstruuje smaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Jak produkuje się sery szwajcarskie? Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia Justyna Tylczyńska Maciej Oswald
Kulinarna historia przedwojennej Polski Po odzyskaniu niepodległości w Polsce panowała bieda, kryzys dosięgnął wszystkich, oprócz najbogatszych. Trudno było zdobyć jedzenie i wyżywić rodzinę. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska HISTORIA Dwudziestolecie międzywojenne
Restauracje kontra "lotne knajpy", czyli przedwojenny streetfood - W przedwojennej Polsce znany był już street food. Był obecny wszędzie tam, gdzie pojawiały się jarmarki, odpusty, czy innego typu zgromadzenia. To nie jest nowy wynalazek - opowiadała Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka rozrywka Beata Kwiatkowska Dwudziestolecie międzywojenne
Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać Swojego bloga prowadzi od niespełna roku. O materiałach, jakie na nim zamieszcza mówi: "zbiór hedonistycznych, bardzo rozkosznych, ale też zdrowych i lekkich przepisów kulinarnych". Jako pierwszy w historii magazynu Saveaur zdobył dwie statuetki za najlepsze zdjęcie kulinarne. Zobacz więcej na temat: bloger blogosfera blog fotografia Kamil Jasieński Czwórka STYL ŻYCIA
Kulinarne dziedzictwo warszawskiej Woli Spółdzielnia Socjalna Wola powstała z inicjatywy osób, które marzyły o stworzeniu miejsca dostępnego i przyjaznego dla mieszkańców warszawskiej Woli, i nie tylko. Pretekstów do wspólnych spotkań jest wiele, na przykład dzielenie się przepisami z dawnych lat. Ze wspomnień o smakach dzieciństwa powstanie niebawem publikacja "Kociołek wolski, czyli dziedzictwo kulinarne Woli". Zobacz więcej na temat: Trójka reportaż Marta Rebzda Warszawa
Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby gotowanie STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia Podlasie jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie - Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM kino gotowanie KULTURA
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca kuchnia Beata Kwiatkowska gotowanie zatrudnienie STYL ŻYCIA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kuchnia pieniądze przepisy prawo Łukasz Modelski