Owocowo-warzywni ludzie Giuseppe Arcimboldo Choć Giuseppe Arcimboldo stworzył malarski koncept w XVI w., jego "kulinarne" portrety do dziś robią wrażenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie malarstwo hobby
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia kino STYL ŻYCIA jedzenie dieta
Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę! Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska dieta zdrowie
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dania Łukasz Modelski kuchnia KULTURA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA
Jaki jest procent Japonii w Polsce? Obietnica złożona przez Lecha Wałęsę w 1980 roku, że będziemy drugą Japonią, dawno weszła między bajki. Nie umniejszyło to jednak naszej fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni. Jakie są współcześnie związki Polski z Japonią i co wiemy o tym kraju? Gośćmi Kwadratury kultury byli japoniści: Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Radosław Bolałek. Zobacz więcej na temat: Warszawa Japonia słodycze sushi POLSKA
Karta dań w "Weselu". Co serwowano w Bronowicach? Biesiada w podkrakowskich Bronowicach stała się jedną z najważniejszych uczt w polskiej literaturze. - Interesujące jest to, że w "Weselu" Wyspiański nawet słowem nie zająknął się o jedzeniu. A przecież to był jeden z najważniejszych elementów ówczesnej obrzędowości - opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zobacz więcej na temat: Czwórka Stanisław Wyspiański literatura Narodowe Czytanie Beata Kwiatkowska kuchnia polska STYL ŻYCIA
Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni - Jeden z przepisów będzie opierał się na korespondencji między siostrami Zygmunta Augusta, które podróżowały po Europie – powiedział prof. Jarosław Dumanowski, odpowiedzialny za rekonstrukcję uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej, która odbędzie się 8 września podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: Lublin historia Polski Łukasz Modelski HISTORIA
Kebson TV. O sekretach arabskiego dania - Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby". Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia gotowanie hobby youtube STYL ŻYCIA
Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce Dlaczego kiwi nie chce się żelować w serniku na zimno? Odpowiedź jest prosta - kiwi, ale też mango i papaja, zawierają enzymy proteolityczne. A cóż to takiego? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski NAUKA fizyka owoce
Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie William Szekspir KULTURA literatura
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania kuchnia historia Europy Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Jak ustrzec się przed winem fałszywym? W "Drodze przez mąkę" o fałszowaniu wina rozmawialiśmy z Michałem Bardelem - redaktorem naczelnym magazynu "Czas Wina". Zobacz więcej na temat: alkohol Łukasz Modelski KULTURA
Fine dining, czyli jedzenie, które staje się sztuką "Mała porcja, dziwna konstrukcja, a rachunek na 1000 zł" - tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia francuska hobby
Jak nie zatruć sobie wymarzonego urlopu? Nic tak nie psuje wakacji jak problemy żołądkowe. - Świeżość produktów, które spożywamy, ma decydujące znaczenie. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso czy podroby - ostrzega dietetyk Ewa Trusewicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta wakacje Tajlandia Indie Piotr Firan
Niezwykła kulinarna kolekcja - 600 menu Macieja Nowaka Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Maciej Nowak gotowanie restauracja Mateusz Gołębiewski
Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać? Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska zdrowie dieta STYL ŻYCIA pieczywo zdrowie i dieta
Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości - Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA