Polska to malinowy król. W UE nie mamy konkurencji Polska jest czwartym największym producentem malin na świecie. W Unii Europejskiej nikt nie produkuje więcej. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA rolnictwo eksport żywność
Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia. Polska jest liderem w ich produkcji Polska jest największym producentem malin w UE oraz czwartym po Rosji, Meksyku i Serbii na świecie. Zbiory malin w ub.r. wyniosły 77 tys. ton, choć 10 lat temu było to ponad 100 tys. ton. Z polskich plantacji pochodzi prawie połowa unijnej podaży malin - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo eksport zdrowie żywność Unia Europejska infografika
Jesienne maliny doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań. Jak łączyć smaki? Jesienne maliny to owoce, które wciąż kuszą słodyczą. Możemy je dodawać nie tylko jako dodatek do jogurtów oraz słodkich przekąsek, ale również do wytrwanych dań. Jak wybierać maliny i z czym je łączyć w kuchni? Jak zachować ich smak na dłużej? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo kuchnia polska żywność
Domowy ogródek na parapecie. Jakie rośliny i zioła hodować jesienią oraz zimą? Jesień i zima nie muszą oznaczać rezygnacji ze świeżych ziół w kuchni. Wystarczy odrobina miejsca na parapecie, aby cieszyć się aromatycznymi roślinami, które wzbogacą smak potraw, poprawią zdrowie i udekorują wnętrze. Jakie zioła warto hodować w domu w chłodniejszych miesiącach i dlaczego warto postawić na taki zielony ogródek? Zobacz więcej na temat: zioła rośliny warzywa kuchnia jesień zima słońce zdrowie
Jadalna czy trująca? Uważaj na to, jakie jagody zbierasz w lesie Szakłak pospolity, kruszyna czy wilcza jagoda - to tylko kilka przykładów trujących roślin, których owoce nietrudno pomylić ze zdrowymi czarnymi jagodami. Kluczem do rozpoznania, czy leśny owoc jest jadalny, jest wygląd całej rośliny - podkreślił prof. Adam Matkowski, kierownik Katedry Biologii i Biotechnologii Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: las jagody trucizna
W polskich czereśniach wykryto pestycydy z czarnego rynku Polskie czereśnie zawierają nielegalne pestycydy z czarnego rynku, podczas gdy owoce importowane są niemal całkowicie wolne od toksycznych substancji - wynika z najnowszego test Fundacji Pro-Test. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie badanie
Kolory na talerzu. Komponowanie posiłków o różnych barwach kluczowe dla zdrowia Spożywanie warzyw i owoców o różnych kolorach może przyczynić się do poprawy zdrowia i zapobiegania wielu chorobom – podkreślają dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Ich zdaniem różne kolory oznaczają różnorodność substancji odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz tzw. fitochemikalia. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo warzywa kolor zdrowie i dieta witaminy
19. Ogólnopolski Tydzień Wege. "Zmiana wyborów żywieniowych wpływa na nasze zdrowie" "Zdrowie na talerzu", "Roślinna moc w sporcie" i "Grillowanie na weganie" - między innymi takie spotkania znalazły się w programie 19. Wege Tygodnia. Wydarzenia towarzyszące tej inicjatywie odbywają się w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Rzeszowie czy Piotrkowie Trybunalskim. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo diety wegetarianizm warzywa zdrowie zdrowie i dieta
W sklepach pojawiły się już truskawki. Jak rozpoznać, czy to krajowe? Truskawki to najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy. Najlepsze są te krajowe. Lokalne produkty są świeższe, smaczniejsze i lepiej dopasowane do potrzeb naszego organizmu i mikrobiomu niż importowane. Jak rozpoznać polską truskawkę? Zobacz więcej na temat: zakupy dieta truskawki
Ten owoc wygląda jak wąż. Wzmacnia serce Jest bogaty w antyoksydanty, białko i witaminę C, przez co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pracę układu pokarmowego i mózgu. Można go jeść na surowo, ale można też zamarynować, czy dodać do ciasta, a jego sproszkowane i zaparzone pestki smakują jak kawa. Takie właściwości ma salak, z racji wyglądu nazywany wężowym owocem. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność społeczeństwo POLSKA
Pakowanie żywności na majówkę. Ekspertka: uważajmy, jak opakowania są oznaczone Jak od strony kulinarnej przygotować się na majówkę? Wybór odpowiedniego opakowania zależy od rodzaju zabieranych produktów. Torebki foliowe, pojemniki plastikowe, metalowe, szklane, a może ceramiczne? Które z nich sprawdzą się najlepiej i w przypadku jakiego rodzaju żywności. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska grill mięso warzywa
Kupujesz polskie? Nie daj się nabrać. Greckie truskawki bez etykiety Greckie truskawki mogły udawać polskie. Takie nieprawidłowości w jednej z pierwszych wiosennych kontroli odkryła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na tropie błędów oznaczeń i słabej jakości są "Brygady Tygrysa". Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA handel handel detaliczny warzywa
Właściwości bananów, dodatkowe korzyści szczepionki przeciwko półpaścowi i molekularne podstawy niepłodności. Zaprasza Artur Wolski 10 kwietnia, Wielka Brytania obchodzi Dzień Banana. Brytyjczycy bardzo polubili to święto i przypominają, że początek tradycji sięga 10 kwietnia 1633 roku, gdzie w Londynie po raz pierwszy zaczęto sprzedawać ten egzotyczny owoc. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski zdrowie
Owoce i warzywa coraz mniej odżywcze. Oto powód Badania wykazują, że ilość składników odżywczych w owocach, warzywach i zbożach maleje od ponad 70 lat. Głównym powodem tego zjawiska jest spadek jakości gleb i nieetyczne uprawy - wnioskują naukowcy czasopisma Journal of the American College of Nutrition. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta rolnictwo NAUKA warzywa ŚWIAT
Ten owoc zwiększa wrażliwość na insulinę. Nowe badania Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo "Nutrients". Zobacz więcej na temat: ŚWIAT mango badanie NAUKA dieta zdrowie medycyna
Wszystko o kiełkach. Czy są zdrowe? Czy trzeba je myć? Jak przechowywać i z czym jeść? Można uprawiać je w słoiku, w woreczku, na sitku, ligninie, talerzu albo po prostu… kupić w sklepie. Jedno jest pewne - kiełki warto włączyć do naszej diety. - Możemy jeść kiełki większości warzyw i owoców - mówi w "Czterech porach roku" dietetyczka kliniczna Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także jedzenie dieta zdrowie kiełki warzywa witaminy
Sezonowość warzyw i owoców. Po jakie produkty sięgnąć o różnych porach roku? Sezonowe owoce i warzywa mają największą ilość witamin oraz składników odżywczych, a także najlepszy smak. Jakie zatem owoce i warzywa królują teraz, a jakie w następnych miesiącach? Gościni Czwórki Patrycja Kawiak opowiedziała o całorocznym kalendarzu owoców i warzyw. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także warzywa ogród rośliny Marta Hoppe Patrycja Kawiak
Dzikie owoce, chwasty i zioła. Jak je wykorzystać w kuchni ? - Wiosna i jesień to najlepszy czas do szukania na polach i trawnikach jadalnych, dzikich ziół i chwastów - powiedział w Polskim Radiu 24 Piotr Ciemny, kucharz, autor książki "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe zioła