Polskie Radio
Section05

żywność

Rządy Pieniądza: Problem marnowania żywności

Komisja Środowiska Parlamentu Europejskiego chce do 2030 roku zmniejszyć ilość marnowanej żywności. W Polsce rocznie to nawet 9 mln ton, co daje 5. miejsce w UE. O działaniach europejskich i krajowych w tej sprawie mówili w audycji Rządy Pieniądza Jakub Olipra (bank Credit Agricole), Jarosław Nowrotek (Centralny Ośrodek Informacji Gospodarczej) i Ignacy Morawski (SpotData).
Zobacz więcej na temat:  Komisja Europejska Unia Europejska ekologia Tomasz Wróblewski

Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576 proc. Dobre perspektywy czekają produkty łączące trendy ekologiczne z żywnością szybkich przekąsek. Dynamiczny rozwój rynku widać także po większej liczbie firm wystawiających się na targach WorldFood Warsaw. W tegorocznej edycji targów wzięło udział łącznie 300 wystawców.
Zobacz więcej na temat:  ekologia zdrowie