Jedzenie dla potrzebujących. Potrzebne skuteczne prawo Każdego roku w Polsce marnuje się co najmniej 9 mln ton żywności. Greenpeace Polska prowadzi akcję NieMarnujemy, w której namawia polityków, by przyjęli prawo, które skutecznie ograniczy wyrzucanie żywności i sprawi, że jedzenie trafi do potrzebujących. O akcji mówiła w Polskim Radiu 24 Anna Ogniewska z Greenpeace Polska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Greenpeace handel hipermarket hipermarkety
Nestle przeniesie do Polski produkcję Blue Riband Brytyjska filia szwajcarskiego koncernu Nestle poinformowała we wtorek, że zlikwiduje około 300 miejsc pracy w czterech fabrykach w W. Brytanii i przeniesie do Polski produkcję batonów czekoladowych Blue Riband. Decyzję firmy skrytykowały związki zawodowe. Zobacz więcej na temat: firma inwestycje
Nowe technologie zrewolucjonizują konserwację żywność? Droga od pola do stołu jest niekiedy bardzo daleka, dlatego duże znaczenie ma konserwowanie żywności, pozwalające na jej długotrwały transport czy też przetrzymywanie w magazynach. Trwają badania nad stworzeniem coraz doskonalszych technologii w tej dziedzinie. Zobacz więcej na temat: technologie nowe technologie Dariusz Kwiatkowski
Global Seafood EXPO: Polska na targach w Brukseli Polska na największych światowych targach w Brukseli. Dzisiaj zaczynają się Global Seafood EXPO - targi przetwórstwa rybnego. Zobacz więcej na temat: ryby targi
Tradycyjny rzeźnik przechodzi do lamusa? Od kilku lat mówi się o konieczności zmian struktury własnościowej w naszym przemyśle mięsnym. Zobacz więcej na temat: wieprzowina wołowina handel rolnictwo Elżbieta Mamos
Banki Żywności i Jadłodzielnie, czyli jak nie marnować żywności Gośćmi audycji Społeczeństwo Obywatelskie: Reaktywacja były dr Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i Zuzanna Smoczyńska, która zajmuje się Jadłodzielniami. Ekspertki na naszej antenie mówiły m.in. o tym, jak walczyć z marnowaniem żywności. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 społeczeństwo obywatelskie ekologia jedzenie
Żywność ekologiczna: nowy system certyfikacji w UE Na obszarze Unii Europejskiej już obowiązuje nowy system certyfikacji elektronicznej, którym objęte zostały importowane produkty ekologiczne. Zobacz więcej na temat: ekologia Dariusz Kwiatkowski Unia Europejska
Polska specjalizuje się w przetwórstwie i reeksporcie ryb Na świecie rośnie spożycie ryb, statystycznie wynosi ono rocznie ok. 20 kilogramów ryb na osobę, w Polsce jest to tylko 13 kg na osobę. Tymczasem to właśnie nasz kraj wyspecjalizował się w ich przetwórstwie. Zobacz więcej na temat: eksport ryby Elżbieta Mamos
Producent słodyczy Wawel rozbuduje fabrykę w Dobczycach Producent słodyczy Wawel SA kosztem kilkudziesięciu mln zł zwiększy moce produkcyjne swojego zakładu działającego na terenie krakowskiej specjalnej strefy ekonomicznej. Spółka zarządzająca SSE wydała zezwolenie na przeprowadzenie tego przedsięwzięcia. Zobacz więcej na temat:
Włochy: kraj pochodzenia mleka obowiązkowo na etykietach Od środy we Włoszech na każdym opakowaniu produktów nabiałowych musi znajdować się informacja o kraju pochodzenia mleka i jego derywatów. Zadowoleni są rolnicy, którzy apelowali o taką przejrzystość. Zobacz więcej na temat: Włochy rolnictwo mleko nabiał
Rusza kampania „Polska smakuje lepiej każdego dnia” Polska smakuje lepiej każdego dnia - to hasło ogólnopolskiej kampanii, która ma zachęcać Polaków do korzystania w kuchni z polskich produktów żywnościowych, nie tylko na święta. Zobacz więcej na temat: reklama
Będzie łatwiej przekazać niewykorzystaną żywność Według ostatnich unijnych danych, w Polsce marnuje się co roku około 9 mln ton żywności. Zobacz więcej na temat: rolnictwo handel Dariusz Kwiatkowski
Popularna dieta bezmleczna to "tykająca bomba" Dorośli powinni spożywać dziennie 700 mg wapnia, a osoby w wieku 11-18 lat - 1000 mg. Najlepszym jego źródłem są mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, a także ryby oraz orzechy i nasiona. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie nabiał mleko
Rządy Pieniądza: Problem marnowania żywności Komisja Środowiska Parlamentu Europejskiego chce do 2030 roku zmniejszyć ilość marnowanej żywności. W Polsce rocznie to nawet 9 mln ton, co daje 5. miejsce w UE. O działaniach europejskich i krajowych w tej sprawie mówili w audycji Rządy Pieniądza Jakub Olipra (bank Credit Agricole), Jarosław Nowrotek (Centralny Ośrodek Informacji Gospodarczej) i Ignacy Morawski (SpotData). Zobacz więcej na temat: Komisja Europejska Unia Europejska ekologia Tomasz Wróblewski
Rosja traci na "wojnie pomidorowej" z Turcją Rosja może stracić do półtora miliarda dolarów w wyniku "wojny pomidorowej" z Turcją. To ocena rosyjskich specjalistów z czołowych uczelni ekonomicznych kraju. Zobacz więcej na temat: Rosja Turcja rosyjskie embargo eksport
Przetwórcy żywności mogą składać wnioski o dotacje unijne Do 9 maja br. przetwórcy z sektora rolno-spożywczego mogą składać wnioski o przyznanie pomocy finansowej na inwestycje związane z produkcją i handlem żywnością - poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo rolnicy
Polacy szukają w piwie smaku, a nie procentów Aż trzech na czterech (73 proc.) konsumentów napojów alkoholowych najwyżej ceni sobie orzeźwiające walory piwa. Choć polski piwosz najczęściej gasi pragnienie lagerem, coraz bardziej smakują mu piwa o niskiej zawartości alkoholu i piwa bezalkoholowe. Zobacz więcej na temat: piwo rolnictwo
Polska żywność ekologiczna rośnie w siłę Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów wytwarzających żywność bez udziału środków chemicznych zwiększyła się o 576 proc. Dobre perspektywy czekają produkty łączące trendy ekologiczne z żywnością szybkich przekąsek. Dynamiczny rozwój rynku widać także po większej liczbie firm wystawiających się na targach WorldFood Warsaw. W tegorocznej edycji targów wzięło udział łącznie 300 wystawców. Zobacz więcej na temat: ekologia zdrowie