Polacy skłonni płacić więcej za produkty regionalne Rośnie popyt na produkty regionalne, wzrasta liczba tych produktów chronionych unijnymi i polskimi oznaczeniami. Generalnie rok 2016 dla polskich producentów żywności regionalnej i tradycyjnej był udany. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos rolnictwo
Dlaczego warto czytać etykiety spożywcze? Polacy nie mają nawyku czytania etykiet. Z badań wynika, że tylko co trzeci Polak sprawdza na etykiecie datę ważności produktu i jest to najczęściej sprawdzana informacja. Zobacz więcej na temat: UOKiK Sylwia Zadrożna Elżbieta Szczerbak GOSPODARKA handel reklama zdrowie
Radzimy: jak czytać etykiety na produktach żywnościowych Nie wiesz, co oznaczają skomplikowane nazwy i symbole na etykietach żywności? Posłuchaj audycji Pogotowie Konsumenckie. W programie eksperci: Paulina Gąsiewska (Instytut Żywienia i Żywności), Dariusz Łomowski (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) doradzali, na co zwracać uwagę robiąc zakupy. Zobacz więcej na temat: jedzenie zakupy zdrowie
Produkty regionalne. Jak oscypek przegrał z bryndzą Już 38 polskich wyrobów spożywczych znalazło się na unijnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych. - Cztery kolejne czekają na rejestrację - mówi Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Podhale tradycja oscypek Unia Europejska
Kto kreuje kulinarne trendy? Od czasu do czasu wybuchają na rynku gastronomicznym jakieś mody: na jedzenie włoskie, sushi czy meksykańskie tortille. Kto te mody kreuje i czym są one spowodowane? Zobacz więcej na temat: kulinaria Elżbieta Mamos
„Kulinarnie mocni”: jak gotować smacznie i zdrowo? Jak przygotować smaczny, zdrowy i prosty posiłek, nie rujnując przy tym domowego budżetu? Odpowiedzi na te pytania udzielają edukatorzy banków żywności podczas warsztatów przeprowadzanych w ramach projektu „Kulinarnie mocni”. Zobacz więcej na temat: gotowanie zdrowie Elżbieta Mamos
Systemy jakości żywności: zmiany korzystne dla rolników Zakończyły się konsultacje społeczne dotyczące zmian w rozporządzeniu określającym, w jaki sposób rolnicy mogą uczestniczyć w systemach jakości. Zobacz więcej na temat: rolnicy rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Co nas zakwasza? Dietetycy i lekarze coraz częściej podkreślają, jak ważna jet równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Jej zaburzenie to efekt niewłaściwej diety. Skutkiem zakwaszenia mogą być z kolei poważne dolegliwości, ale nie będą nam groziły, jeśli tylko będziemy się odpowiednio odżywiać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie kawa herbata cukier
30 milionów na rekompensaty za ptasią grypę Trzydzieści milionów złotych - tyle ma wynieść kwota rekompensat wypłacana producentom drobiu. Chodzi o tych hodowców, którzy ucierpieli wskutek ptasiej grypy. W promieniu 10 kilometrów od ogniska choroby zakazany jest skup mięsa. Zobacz więcej na temat: ptasia grypa eksport
Ptasia grypa może podnieść ceny jaj Polska jest drugim w Europie producentem jaj i znaczącym ich eksporterem. Jaka była sytuacja na tym rynku w 2016 r. ocenia Paweł Wyrzykowski, ekspert Banku BGŻ BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: ptasia grypa Elżbieta Mamos
Sery polskim hitem eksportowym Polski eksport produktów mleczarskich w 2015 roku był wart 1,6 mld euro. Ważną pozycją eksportową są nasze sery i powoli stają się one polskim hitem eksportowym. Zobacz więcej na temat: eksport
Uczciwość i smak. Szukając prawdziwego jedzenia Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu "Kukbuk", autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu". Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia KULTURA NAUKA Łukasz Modelski
Polacy na zakupach są patriotami Kraj pochodzenia produktu ma znaczenia dla 60 proc. naszych rodaków. Polacy deklarują, że chcą i kupują produkty polskie. Zobacz więcej na temat: handel rolnictwo Elżbieta Mamos
Etykieta prawdę ci powie. Jak ją czytać? Tylko co trzeci Polak czyta informacje na etykietach kupowanych produktów, ale jest to najczęściej zaledwie data przydatności do spożycia - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: handel zdrowie
UOKiK sprawdził sklepy mięsne. Co odkrył? Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających produkty mięsne - poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Zobacz więcej na temat: UOKiK
Targi Grüne Woche w Berlinie: 30 polskich firm Podczas otwartych w piątek dla publiczności Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych "Zielony Tydzień" w Berlinie Polska zabiega o nowe rynki zbytu dla swoich produktów w Afryce i Azji. Zobacz więcej na temat: rolnictwo targi
Eksporterzy drobiu w tarapatach Ptasia grypa zagraża utrzymaniu dynamiki wzrostu eksportu polskiego drobiu, szczególnie do krajów poza Unią Europejską. Zobacz więcej na temat: eksport Dariusz Kwiatkowski
Jedz ostrą papryczkę chili, będziesz żył dłużej Naukowcy podejrzewają, że jest to zasługa znajdującej się w ostrych papryczkach kapsaicyny nadającej im charakterystyczny piekący smak, a także właściwości drażniące i rozgrzewające. Zobacz więcej na temat: NAUKA