Polskie Radio
Section05

żywność

Suwerenność żywnościowa - z czym to się je?

W Polsce i na świecie coraz większym zainteresowaniem cieszą się różnego rodzaju inicjatywy zwracające uwagę na to, jak wytwarzana jest żywność i czy cały łańcuch żywnościowy opiera się na zasadach poszanowania przyrody i pracującego na roli człowieka. O nowym rozumieniu pojęcia "suwerenności żywnościowej" Elżbieta Mamos rozmawiała z Jędrzejem Cyganikiem z Forum Suwerenności Żywnościowej.
Zobacz więcej na temat:  Elżbieta Mamos

Małe sklepy i catering. Nie zawsze wszystko jest w porządku

Z ostatniej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK-u w małych sklepach z tradycyjną obsługą wynika, że ponad 78 procent z nich miało jakieś kłopoty - najczęściej z cenami, które powinny być umieszczane na wywieszce lub na towarze. O tym, na co zwracać uwagę na zakupach i przy zamawianiu cateringu rozmawialiśmy w "Pogotowiu konsumenckim" w Polskim Radiu 24.
Zobacz więcej na temat:  Sylwia Zadrożna ceny żywności ceny UOKiK konsument

Cedrob stawia na inwestycje, ale są znaki zapytania

Wartość inwestycji Cedrobu - przetwórcy drobiu i wieprzowiny - w najbliższych latach wyniesie 500 milionów złotych. Rozwój firmy jest planowany na przekór wielu problemom, takim jak kontrowersje dotyczące uboju rytualnego czy korzystanie z soi modyfikowanej genetycznie w paszach. Wiele wskazuje na to, że zakaz korzystania z tego rodzaju paszy zostanie znowu odsunięty o kilka lat. Z takiego scenariusza cieszy się prezes firmy Andrzej Goździkowski, który jednak uważa, że sprawa powinna być załatwiona definitywnie.
Zobacz więcej na temat:  Dariusz Kwiatkowski