Samotność wśród bliskich? – Można być obecnym, będąc bardzo daleko i nie być obecnym będąc bardzo blisko – mówił w Programie 3 Polskiego Radia terapeuta Paweł Maciaszek. Czym jest obecność i jak radzić sobie z jej brakiem? Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik psychologia emocje psychoterapia zdrowie
Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska - Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Mateusz Kulik
Zagadkowa podróż przez Pustynię Gobi Jako pierwszy człowiek w historii przeszedł samotnie i bez wsparcia z zewnątrz mongolską część Pustyni Gobi. Zobacz więcej na temat: Trójka Kasia Stoparczyk podróże Azja Australia dzieci dzieciństwo
Sławne kobiety i stylowe przepisy – To bardzo precyzyjnie przygotowana rekonstrukcja. Możemy się napawać wyglądem postaci i potrawami, które dana osoba mogła jeść - mówi Maria Barbasiewicz o książce "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów", którą przygotowały Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Péres. Zobacz więcej na temat: Anna Popek Trójka ciekawostki
DIY. Laleczki z kapsułek po kawie Magdalena Jeżewska daje nowe życie… zużytym kapsułkom po kawie. W naszym studiu stworzyła z nich wyjątkowe lalki. - Można też robić bransoletki, broszki, breloczki, naszyjniki, a nawet wianki świąteczne i wiele innych rzeczy - mówiła w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby zabawa Kuba Marcinowicz
Lyngen – kraina nienazwanych szczytów Góry, fiordy, ryby, narty i, jak się zdaje, święty spokój: tak można by opisać miejsce, o którym dziś opowiadamy. Zobacz więcej na temat: Trójka podróże turystyka Marcin Pośpiech podróże zagraniczne
Wszystko o nas bez nas. Chiński system zaufania społecznego - System masowego zbierania danych nie jest wyłącznie chińską specyfiką. Jest to przejaw dominującego modelu gospodarki, który polega na tym, że najmocniejsi są ci gracze, którzy posiadają najwięcej wiedzy o konsumentach - tłumaczył w Dwójce Jan Tokarski, filozof i eseista. Zobacz więcej na temat: Chiny Jan Tokarski ludzie społeczeństwo technologie filozofia Michał Szułdrzyński
W świecie odkryć kulinarnych Widujemy czasem w sklepach produkty, o których słyszeliśmy wiele dobrego. Nie decydujemy się jednak na ich kupno, bo… nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Życie w stylu slow. Jak zwolnić tempo? "Slow" może być dziś wszystko - moda, dodatki czy jedzenie, a także podróżowanie, ale co to właściwie dokładnie znaczy? Czy wszystko trzeba robić powoli, z namysłem? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan
South Beach, paleo, kopenhaska, Dukana, SIRT. Czy modne diety są skuteczne? Niedawno media obiegły zdjęcia popularnej brytyjskiej wokalistki Adele. Widać na nich, że autorka hitu "Hello" bardzo schudła. Podobno jest to efekt diety SIRT. Zobacz więcej na temat: Karolina Rożej Grzegorz Frątczak dieta jedzenie zdrowie
Konsument w szponach oszustów spożywczych Czy idąc na zakupy do sklepu spożywczego, powinniśmy wietrzyć skierowany przeciwko nam spisek? Przestępstwa związane z żywnością wydają się być mało ekscytujące, ale bywa, że proceder ten osiąga niewyobrażalne rozmiary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Cygler kulinaria kuchnia oszustwa
Czy w Polsce da się oddychać? Smog skraca nasze życie o blisko trzy lata. Jest bardziej zabójczy od malarii, HIV, alkoholu i narkotyków. Jak radzimy sobie w walce z zanieczyszczonym powietrzem? Zobacz więcej na temat: ekologia Czwórka smog Kasia Dydo Katarzyna Dydo KSIĄŻKA
Obsesja czystości. "Nie wszystkie bakterie są złe" Mówi się, że porządek w domu, to porządek w głowie. Jedni są z nim na bakier, inni lubią, gdy ich mieszkania lśnią czystością. Jednak, jak udowadniają naukowcy przesadne dbanie o czystość może być dla nas szkodliwe. Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Weronika Puszkar higiena alergia Czwórka
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Cathérine Lefèbvre, czyli "pani bez żenady" Księżna Gdańska, żona marszałka Francji Fraçoisa Lefèbvre’a – to imponujące tytuły, biorąc pod uwagę, że Cathérine Lefèbvre była wcześniej… praczką i żoną sierżanta. Zobacz więcej na temat: Anna Popek Trójka ciekawostki
Co siedzi w głowie sportowca? Zdarza się, że sportowiec amator trenuje jak zawodowiec. Co więc ich odróżnia? A także jakie cele powinniśmy sobie stawiać i jak "gadać" do siebie? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Galus zdrowie
Rok przestępny a przestępczość Słuchaczka Trójki pyta, czy słowa "przestępny" i "przestępczość" mają ze sobą związek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Kłosińska język polski język ojczysty Kuba Strzyczkowski
World Marathon Challenge. "Wyzwanie nieporównywalne z żadnym innym" World Marathon Challenge to niezwykłe wyzwanie: przebiegnięcie siedmiu maratonów w siedem dni na siedmiu kontynentach. Seria Łukasza Urbaniaka, biegacza, któremu się to udało, rozpoczęła się w Kapsztadzie, a zakończyła w Miami w USA. Zobacz więcej na temat: Czwórka bieganie Karina Terzoni