Skarby ukryte w produktach zbożowych Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. O zbilansowanej diecie, bogatej w przetwory zbożowe, mówił dr Dariusz Włodarek z SGGW. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA żywność zdrowie
Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. Jaką rolę w diecie pełnią węglowodany? Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie muzyka rozrywkowa Paweł Sztompke niepodległość język polski
Sportowe pasje Mateusza Zielonki - Zaczęło się dość naturalnie. Na nartach jeździłem od dzieciństwa. W wieku dziesięciu postanowiłem spróbować się na desce snowboardowej, reszta potoczyła się naturalnie - opowiadał Mateusz Zielonka, skate, snowboardzista i surfer. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hanna Dołęgowska snowboard zima STYL ŻYCIA Mateusz Fusiarz
Postanowienia żywieniowe na 2018 rok Nowy Rok to czas wielu postanowień i zapowiedzi zmian w wielu obszarach naszego życia m.in. w odżywianiu. Warto zweryfikować to, co do tej pory uważaliśmy za smaczne, pożywne i zdrowe, szczególnie gdy pojawiła się nadwaga i w badaniach podwyższony wynik cholesterolu. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie kuchnia NAUKA ryby
"To mit, że witamina C zapobiega przeziębieniu" - Witamina C nie jest panaceum na przeziębienia i grypę. Badania pokazały, że ani nie leczy grypy, ani nie jest lekiem, który możemy stosować prewencyjnie, żeby jej zapobiec - powiedział prof. Andrzej Stańczak, kierownik Zakładu Farmacji Szpitalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zobacz więcej na temat: NAUKA żywność zdrowie
Jaki banan jest lepszy - mniej czy bardziej dojrzały? Jedzenie to pożywka dla dobrych bakterii, które żyją w naszych jelitach. Skład flory jelitowej człowieka zmienia się z wiekiem i jest zależny od tego, co jemy. Aby zadbać o dobre mikroby powinniśmy unikać cukrów prostych, których jest dużo np. w dojrzałych bananach, za to jeść węglowodany złożone, których bogatym źródłem są niedojrzałe owoce. Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie
Durian - owoc dla odważnych Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria NAUKA STYL ŻYCIA owoce zdrowie Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła
Sposoby na świąteczne przejedzenie Pierwszego dnia po świętach najczęściej wyszukiwanym hasłem w Internecie było 'przejedzenie'. O tym, jak wrócić po świętach do równowagi żywieniowej mówiły w "Czterech porach roku" Klaudia Wiśniewska - koordynatorka Centrum Dietetycznego Online i Izabela Przybysz - dietetyk. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie internet porady jedzenie
Dobra dieta. Co jeść, aby być zdrowym? - Najważniejsze jest urozmaicenie - podkreśliła w radiowej Jedynce dietetyk kliniczny Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Zobacz więcej na temat: zdrowie Artur Wolski
Kuchnia ekologiczna i ekonomiczna? To możliwe! - Można jeść zdrowo i nie wydawać na to całej pensji - przekonuje Monika Mrozowska, aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka książki "Ekologiczna kuchnia ekonomiczna". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie ekologia Marta Hoppe STYL ŻYCIA
"Zdrowice” – nowa aplikacja dla dzieci Grając w „Zdrowice” dostajemy punkty za jedzenie owoców i warzyw. Za picie wody i stawianie kroków również dostajemy takiej nagrodzie. W zamian możemy budować własne miasto w świecie gry. Nowy projekt Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej może pomóc w walce z otyłością wśród dzieci. Gościem Polskiego Radia 24 była Ewa Borek z fundacji MY Pacjenci. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie dzieci aplikacja mobilna otyłość
Żywienie w sporcie. Co powinni jeść sportowcy-amatorzy? - Trenując amatorsko, wystarczy "dorzucić" do diety jeden posiłek "okołotreningowy", by wyrównać deficyt kaloryczny - mówił Igor Dzierżanowski, trener personalny. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie bieganie Karina Terzoni SPORT
Goście, goście Odwidziła na "Doktor Witaminka", czyli połączenie dietetyka i mamy - Joanna Neuhoff-Murawska wraz z synem Grzesiem. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Cukier krzepi czy szkodzi? O tym, że cukier szkodzi było wiadomo już w latach 60-tych, dzięki badaniom finansowanym przez amerykański przemysł cukrowniczy. Wyniki tych analiz zostały jednak utajnione. Światło dzienne ujrzały jedynie badania sugerujące, że cukier nie do końca da się powiązać m.in. z chorobami serca. O jednej z największych manipulacji w dziejach medycyny donosi najnowsze PLOS Biology. Gościem audycji Zdziwienie Tygodnia była dr hab. Agnieszka Szadkowska z Katedry Pediatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 jedzenie cukier cukierki cukrzyca
Dieta dla sportowca. Co powinna jeść osoba aktywna fizycznie? Odpowiednia dieta dla osób uprawiających sport pomoże zwiększyć wydolność, poprawi nawodnienie organizmu i sylwetkę. Zobacz więcej na temat: jedzenie ćwiczenia Czwórka
Jesienią jedzmy czekoladę. Dla zdrowia, oczywiście! Końcówka jesieni to taka pora roku, że stajemy się poddenerwowani i nieco przygaszeni. Najlepszym lekarstwem na to jest magnez. Gdzie go szukać? Najlepiej w czekoladzie! Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie słodycze czekolada jesień zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Zdrowie Polaków. "Zaczynamy bardzo niekorzystnie wyglądać" Ponad jedną trzecią obciążenia zdrowotnego w Polsce można przypisać czynnikom związanym z niekorzystnym stylem życia – wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej „Polska. Profil systemu ochrony zdrowia 2017”. W Polskim Radiu 24 komentarz Marii Libury z Uczelni Łazarskiego i Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: nadwaga
Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie moda gotowanie