Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze Podobno nie ma nic lepszego niż pierogi od babci. Sprawdzmy, jak smakują te przygotowywne według chińskiej receptury. Dim sum to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze. Chociaż nadzienie mogą mieć podobne, to nie przypominają tych naszych, tradycyjnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Grzegorz Łucki: Pomian widział gotowanie jako sztukę i technikę - Uważał, że sztuka i technika są potrzebne do tego, żeby być kompletnym kucharzem. Jego interesowały te zasady, ponieważ jako naukowiec rozumiał procesy fizyczne, a jako praktyk widział, że te rzeczy się ze sobą łączą i że w książkach kucharskich nikt tego nie zauważa - mówił w Dwójce fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz. Zobacz więcej na temat: Edward Pomian-Pożerski Łukasz Modelski
Fastfoody zmniejszają naszą koncentrację Fastfoody mogą wydawać się naszym sprzymierzeńcem w trudnych chwilach, jednak nowe badania sugerują, że zjedzenie nawet jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może utrudniać koncentrację. Zobacz więcej na temat: tłuszcz
"Senior w Koronie" – ciepły i zdrowy posiłek dla potrzebujących Inicjatywa "Senior w Koronie" powstała miesiąc temu jako odłam samopomocowej grupy "Niewidzialna ręka". W jej ramach potrzebujący seniorzy dostają kilka razy w tygodniu ciepły posiłek. Na tym jednak pomoc się nie kończy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik kwarantanna pomoc wolontariat społeczeństwo Koronawirus w Polsce COVID-19
Jak jeść, by nie chorować? Przyczyną 70 proc. chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie – twierdzi prof. dr Andreas Michalsen, internista i profesor klinicznej medycyny naturalnej, która w Niemczech jest uznawaną i szacowną dziedziną nauki wykładaną na uczelniach. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Furtak-Bilnik zdrowie medycyna diety choroba
Kulinarne obyczaje polskich władców Gościem audycji będzie Wika Filipowicz – autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat:
Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia polska kuchnia
To wina genów, że labradory to łakomczuchy Nie jest nowością, że labradory lubią jedzenie i często są bardziej otyłe niż psy innych ras. Jak się okazuje, odpowiedzialne są za to geny. Zobacz więcej na temat: pies biologia
Karolina Rychter: szkoda, że Onfraya traktuje się u nas w taki sposób - Michel Onfray jest bardzo znanym we Francji autorem bestselerów. Jeśli chodzi zaś o polski grunt, to jest traktowany z przymrużeniem oka i trochę marginalizowany. W sposób filozoficzny nikt się nim u nas na poważnie nie zajął. Według mnie trochę szkoda - mówiła w "Drodze przez mąkę" filozofka i autorka książek o winie. Zobacz więcej na temat: filozofia Łukasz Modelski KULTURA
Tarcza antykryzysowa ochroni także rolników Tarcza antykryzysowa dla rolników i sektora rolno-spożywczego przewiduje m.in. zwolnienie z obowiązku opłacania składek KRUS, a także ulgi podatkowe w CIT i PIT. Obejmuje również zasiłek dla rolników oraz domowników na okres kwarantanny i zmiany w zakresie PROW 2014-2020. Zobacz więcej na temat: tarcza antykryzysowa rolnictwo KRUS kredyt wieś Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Koronawirus w Polsce przedsiębiorca żywność zasiłek 5 lat prezydentury Andrzeja Dudy
Jaka pora jest dobra na pora? Zapiekanka, sałatka, zupa czy potrawka, a głównym bohaterem tych dań będzie por. Jak go przyrządzić, by nie stracił swoich walorów smakowych i odżywczych? Sprawdzimy o poranku. Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa
"Talerz zdrowia" dla osób starszych, ale nie tylko Po pierwsze, nie jedz niczego, czego nie mógł zjeść Twój pradziadek. Po drugie, nie kupuj niczego, co ma w składzie nazwę, której nie rozumiesz. Po trzecie, unikaj produktów składających się więcej niż z pięciu składników. Do tych prostych, wspomagających odporność zasad żywienia Beaty Boruckiej powinni stosować się nie tylko seniorzy. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie senior Agnieszka Furtak-Bilnik dieta
"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA
Tajemnice "Wszystkich poranków świata" Bogusław Deptuła, pisarz, dziennikarz, historyk sztuki opowiadał w "Drodze przez mąkę" o książce "Wszystkie poranki świata" Pascal Quignard. Zobacz więcej na temat: barok Francja literatura Łukasz Modelski
Koronawirus a zakupy. Czy produkty spożywcze trzeba dezynfekować? Z badań nie wynika, aby koronawirus mógł wnikać do produktów spożywczych i w ten sposób przedostawać się do organizmu człowieka. Jednak cząsteczki wirusa mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych lub na ich opakowaniach. Jak postępować z przyniesionymi do domu zakupami? Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce koronawirus zdrowie zakupy infografika
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rabarbar. To źródło witamin i doskonały deserowy przysmak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz rabarbar
Co gościło na królewskich stołach? - Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". Zobacz więcej na temat: literatura Dwójka Paweł Siwek KSIĄŻKA