Polskie Radio
Section05

jedzenie

"Dzieje się je" – historia kulinariów dla małych i tych większych

Skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Skąd się wziął widelec we Francji? Kiedy pojawiły się słodycze? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć się w książce Łukasza Modelskiego "Dzieje się je. Mała historia kuchni". Jeszcze więcej ciekawostek autor zdradził Katarzynie Pruchnickiej w audycji.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski literatura dziecięca HISTORIA

Niesprzedana żywność trafi w końcu do potrzebujących

Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w naszym kraju od 30 proc. do nawet 50 proc. produkowanej żywności trafia na śmietnik. Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności sklepy powyżej 250 m kw., których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, będą musiały zawierać z organizacjami pozarządowymi umowy na nieodpłatne przekazanie niesprzedanej żywności.
Zobacz więcej na temat:  Karolina Rożej Grzegorz Frątczak żywność