Ale cymes! Poznajmy kuchnię żydowską W czasie pandemii wiele muzeów przeniosło swoją działalność do internetu. Organizują wirtualne zwiedzanie wystaw, spotkania z twórcami i specjalistami, różnego rodzaju prelekcje i wykłady w sieci. Tak też się dzieje w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA tradycja religia Żydzi Muzeum Historii Żydów Polskich wykład Wioletta Myszkowska Agnieszka Furtak-Bilnik Trójka kultura żydowska
Kruk - inteligent wśród ptaków. "Potrafi myśleć abstrakcyjnie" - Udowodniono, że kruki orientują się m.in. w Prawie Archimedesa. By dosięgnąć pożywienia umieszczonego w naczyniu z wodą, są w stanie wymyślić, że należy wrzucić do niej kamyczek, by jej poziom się podniósł - tłumaczyła Marta Szczypek, przyrodnik. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta ptaki remont Kuba Marcinowicz Anna Hardej
Kuchnia wojskowa. Nie tylko grochówka Gośćmi "Drogi przez mąkę" byli Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Łukasz Modelski wojsko
Zamień ziemniaka na batata Goszczą na naszych stołach rzadziej niż ich tradycyjna odmiana. Okazuje się jednak, że w wielu przypadkach powinniśmy zamienić klasyczne ziemniaki na bataty. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze mają te słodkie ziemniaki i co można z nich przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie bataty
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka! Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kuba Marcinowicz dieta zdrowie owoce Dania
Mięso z konopi? Czy to przyszłość? Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Jakubowska Kamil Jasieński Czwórka dieta jedzenie
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka gotowanie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie
Dynia jest nudna? Zobacz co możesz z nią zrobić w kuchni Każdy z nas poczuł, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Temperatura zdecydowanie się obniżyła, słońce zachodzi wcześniej. Zapewne boimy się, że dopadnie nas jesienna szarówka. Dlatego warto umilić sobie wieczór i eksperymentować w kuchni. W roli głównej: dynia. Zobacz więcej na temat: POLSKA jedzenie jesień dynia przepisy kulinarne
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie 130 tysięcy artykułów, w tym 5 tysięcy przepisów kulinarnych z całego świata można odnaleźć w nowo powstałej bazie "The Sifter" - to prawdziwa Wikipedia kuchni i jedzenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek kulinaria STYL ŻYCIA
Kimczi czy kapusta kiszona? Kimczi, ostra sałatka z kiszonej kapusty, zyskuje, podobnie jak cała kuchnia koreańska, popularność na świecie. Ale czy jest lepsza od naszej, rodzimej kapusty kiszonej? Oto jest pytanie! Zobacz więcej na temat: korea POLSKA Trójka kiszenie kapusty smak Michał Kirmuć Małgorzata Jakubowska społeczeństwo KULTURA
Kuchnia na statku. Bywa, że garnki spadają Michał Kotecki, szef kuchni, do pracy idzie minutę. W kuchni dba by noże i przybory kuchenne oraz garnki nie spadały na podłogę, gotuje jak w najlepszej restauracji, a gdy zbytnio buja zamyka kuchnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska praca hobby
Co ma do zaoferowania polska śliwka? Początek września to doskonały czas dla amatorów owoców, a zwłaszcza śliwek. Właśnie zaczyna się sezon, który potrwa dobrych kilka tygodni. O tym, jakie korzyści daje nam ich jedzenie opowiada dietetyk Hanna Stolińska. Zobacz więcej na temat: Kuba Marcinowicz owoce śliwki przepisy kulinarne Czwórka STYL ŻYCIA
Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne śliwki
Czeski smażony ser - w ciężkich czasach miał zastąpić schabowego Dziś klasyką czeskiej kuchni są knedliczki i smażony ser. By ten drugi przysmak przygotować w domu przede wszystkim powinniśmy postawić na jakość sera. Zobacz więcej na temat: Czwórka Praga Czechy Mateusz Kulik jedzenie
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA gotowanie Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska