Starsza pani i długie przy stole rozmowy W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim życiu. O tej publikacji rozmawialiśmy z Tomaszem Prange-Barczyńskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura Łukasz Modelski
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki" Granola to mieszanina płatków zbożowych, bakalii i miodu. Zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, niż delektować się tą sklepową, pełną cukru. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia zdrowie orzechy STYL ŻYCIA
Gotuj! Piecz! To poprawia nastrój! Czas w domu możemy wykorzystać w różnoraki sposób. Porządki, seriale, czytanie, ale możemy też piec i gotować. Jak udowadniają naukowcy, to poprawia nastrój. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar gotowanie nastrój kuchnia
Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone! Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska - Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Kobiety do garów Profesja szefa kuchni wiążę się mężczyznami. Dlatego przewrotnie, w Dzień Kobiet znajdziemy najlepsze szefowe kuchni w Polsce, które dumnie krzykną: Kobiety do garów! Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria
W świecie odkryć kulinarnych Widujemy czasem w sklepach produkty, o których słyszeliśmy wiele dobrego. Nie decydujemy się jednak na ich kupno, bo… nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Konsument w szponach oszustów spożywczych Czy idąc na zakupy do sklepu spożywczego, powinniśmy wietrzyć skierowany przeciwko nam spisek? Przestępstwa związane z żywnością wydają się być mało ekscytujące, ale bywa, że proceder ten osiąga niewyobrażalne rozmiary. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kulinaria kuchnia oszustwa
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Łukasz Modelski Dwójka STYL ŻYCIA
Kuchnia polska jest mylona ze schabowym Aż 82 procent respondentów w badaniu "Polska na Talerzu 2019" wskazało kuchnię polską jak najczęściej wybieraną. Kuchnia rodzima detronizuje kuchnię włoską i pokazuje swe nowe oblicze. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia
"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia – Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Jedzenie na mieście, czyli oszustwa na talerzu Temat przestępstw gastronomicznych bywa często lekceważony, mimo, że jest ich naprawdę zaskakująco dużo. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kulinaria kuchnia oszustwa
Tuż za miedzą – o kuchni regionalnej – Chcemy mieć kuchnię polską prawdziwie polską, opartą na regionalnych naturalnych produktach. Chcemy być jacyś – charakterystyczni, ale przede wszystkim prawdziwi – mówił znany chyba wszystkim telewidzom kucharz Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
TYLKO U NAS Proekologiczny szał oscarowej gali. Wegańskie potrawy i wystrój zgodny z etyczną konsumpcją Tegoroczne Oscary będą bardziej ekologiczne niż w latach poprzednich. 70 procent oscarowych dań ma zawierać wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Akademia Filmowa nie poszła śladami Złotych Globów, które całkowicie wyeliminowały z menu produkty zwierzęce. Zobacz więcej na temat: oscary 2020 Oscary ŚWIAT Ameryka Północna USA Stany Zjednoczone FILM ekologia kuchnia
Smakowicie i zdrowo, czyli kuchnia warzywna – Nie od dziś można zerknąć na piramidę zdrowego żywienia. Na samym dole jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej są właśnie warzywa i owoce – podkreśla autorka audycji Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Zima – czas na zupy… owocowo-serowe? – Zupa jabłkowa z cheddarem, bo to ten ser jest tu głównym składnikiem, jest jednak pięknie zbudowana na owocach – zaskakuje znawca i smakosz serów Gieno Miętkiewocz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka